torek, 4. 11. 2014

Konferenca o lokalni samooskrbi

Na Gospodarskem razstavišču bo v četrtek, 13. novembra 2014, potekala 13. regijska konferenca na temo lokalne samooskrbe in naročanja hrane ter živil v javnih zavodih.

Globalno zagotavljanje hrane z velikih razdalj spremlja vse večja negotovost. Oskrba z varno in kakovostno hrano iz naše bližnje okolice je vedno bolj cenjena in pridobiva na pomenu. Uvožena hrana zaradi prevoza na velike razdalje in številnih drugih razlogov izgublja svojo kvaliteto. Njeni nepotrebno dolgi prevozi slabo učinkujejo na naše okolje. Temu smo v preteklih letih namenili premalo naše pozornosti.

Ugotavljamo, da se v javnih zavodih (šolah, vrtcih, domovih za ostarele, bolnicah) in tudi pri drugih ponudnikih prehrane velikokrat naroča premalo lokalno pridelane hrane. Naš cilj je povečanje tega deleža.

Na konferenci bodo predstavljene smernice za naročanje hrane v javnih zavodih, možnosti dobave hrane in živil, model medobčinskega sodelovanja na področju lokalne samooskrbe v okviru projekta RURBANCE ter v zaključku primeri dobrih praks.

Organizatorji 13. regijske konference »Lokalna samooskrba: uveljavitev načela kratkih verig v sistemu javnega naročanja hrane in živil v javnih zavodih« so Ministrstvo RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije, Mestna občina Ljubljana in KGZS Zavod Ljubljana.

Udeleženci konference, ki bo v četrtek, 13. novembra 2014, ob 9. uri na Gospodarskem razstavišču v dvorani Povodni mož, imajo prost vstop na sejem Narava – zdravje 2014 ob predložitvi vabila na konferenco in osebnega dokumenta.

Zaradi omejenega števila mest vas prosimo, da se prijavite preko spletnega obrazca. Prijave so možne do torka, 11. novembra 2014.

Vljudno vabljeni.

Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije