sreda, 16. 3. 2011

»Kongresni trg v 20. stoletju«

V torek, 15. marca, je v galeriji S na Ljubljanskem gradu odprla svoja vrata razstava »Kongresni trg v 20. stoletju«.

To je že sedma razstava, ki jo je Muzej novejše zgodovine Slovenije pripravil v sodelovanju s Festivalom Ljubljana oziroma od letos naprej z Ljubljanskim gradom.

Prostor Kongresnega trga je dobil sedanji obseg v začetku 19. stoletja. Takrat so zaradi kongresa Svete zveze uredili prostor nekdanjega kapucinskega samostana, zasuli jarke in podrli razpadajoče stavbe. Ljubljanskega kongresa leta 1821 so se udeležili avstrijski cesar, ruski car, neapeljski kralj in mnogi drugi politični veljaki.

Ljubljanski župan Hradecki je dal na severnem robu trga leta 1824 urediti park. Ob poteh, ki so se križale v osmih smereh, so posadili drevesa. Park je dobil obliko zvezde, zato ga še danes imenujemo Zvezda.

Kongresni trg je v različnih obdobjih spreminjal svoje ime. Še pred kongresom se je imenoval Kapucinski trg. Po drugi svetovni vojni so ga preimenovali v Trg revolucije in nato v Trg osvoboditve. Leta 1991 je dobil zopet svoje staro ime Kongresni trg.

Na razstavi bodo na štiridesetih izbranih fotografijah prikazali nekaj vrhuncev v političnem življenju Slovencev, ki so bili povezani s Kongresnim trgom. Prav tako so zanimivi vsakdanji dogodki, ki jih ni bilo malo. Eni se spominjajo golobov v parku Zvezda, drugi posedanja mladih v travi, tretji so od tam z avtobusi odhajali na različne izlete po domovini in tujini.

Pred I. svetovno vojno so bile na njem parade avstro-ogrske vojske, leta 1918 veličasten zbor ob razpadu monarhije in ustanovitvi Države SHS (Slovencev, Hrvatov in Srbov). Leta 1940 so na njem postavili spomenik kralju Aleksandru I., ki so ga naslednje leto porušili italijanski okupatorji. Na dan osvoboditve je nanj prikorakala slovenska partizanska vojska in še istega meseca je z balkona Univerze zbrani množici spregovoril Josip Broz Tito. Na trgu so bila mnoga povojna politična zborovanja in manifestacije, družabni in športni dogodki ter prelomni dogodki pred osamosvojitvijo Slovenije in po njej.

Razstavo »Kongresni trg v 20. stoletju« je odprl podžupan MOL prof. Janez Koželj.

Razstava bo odprta do 1. maja 2011, med 10.00 in 19.00. Vstop je prost.