sreda, 8. 7. 2020

Kopališče Kolezija praznuje

V petek, 10. julija 2020, bo minilo natanko pet let od odprtja prenovljenega kopališča Kolezija. Obletnico bomo obeležili s pestrim dogajanjem, ugodnostmi in odlično družbo.

Ta dan bosta za ceno ene vstopnice na kopališče lahko vstopili dve osebi, privoščili si boste lahko meni po posebni ceni, med 18.30 in 19.30 ter 20. in 21. uro pa se boste lahko pridružili tudi zumbi.

Najstarejše ljubljansko kopališče

Kolezija je najstarejše ljubljansko kopališče z dolgo in zanimivo preteklostjo. Marsikdo izmed nas ima nanjo lepe otroške spomine, saj se nas je prav tukaj veliko naučilo plavati.
Prvi bazen na Koleziji je bil lesen. V začetku je bilo kopališče predvsem družaben kraj, med obema vojnama pa so ga začeli uporabljati za športno plavanje. Po vojni so zgradili 50-metrski betonski bazen, ki se je kot tak obdržal do leta 2001. Kopališče je nato kar 14 let samevalo in bilo v zelo slabem stanju, dokler ga nismo temeljito obnovili in ga leta 2015 znova odprli.

Kako je Kolezija dobila ime?

Ali ste vedeli, da je bil v srednjem veku edini objekt na območju današnje Kolezije mlin. Kopališče je ime dobilo po Petru Koleziji, mlinarju, ki je na Gradaščici svoje delo opravljal do leta 1518, lokacija pa je njegovo ime ohranila do danes.

Preberite tudi: