ponedeljek, 8. 7. 2024

Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib praznuje 40 let

40. obletnico delovanja Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib bomo obeležili z razstavo, vodenimi sprehodi in odprtjem prenovljenega Tivolskega rastlinjaka.

Razstava Ohranjamo naravo sredi mesta

Na Jakopičevem sprehajališču v parku Tivoli bomo v torek, 9. julija 2024, odprli razstavo fotografij Ohranjamo naravo sredi mesta. Razstavo bo ob 17. uri odprl podžupan doc. Rok Žnidaršič, na ogled pa bo do 11. avgusta 2024.
Na razstavi so prikazani motivi iz Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, parka Tivoli, naravnega rezervata Mali Rožnik in številne živalske, rastlinske in glivne vrste, ki jih lahko najdemo v krajinskem parku. Razstava skozi vse letne čase prikaže tudi življenje v parku ter obiskovalce, ki tu iščejo svoj mir, oddih od vsakdanjega stresa in stik z naravo.

krajinski park

Vodeni sprehodi

Vodeni sprehodi po krajinskem parku bodo potekali 11. in 12. ter 17. in 18. julija, vodili jih bodo sodelavci javnega podjetja Voka Snaga, ki je upravljalec parka, ter Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

  • Vodena sprehoda v četrtek, 11. julija, ob 9. uri in v sredo, 17. julija, ob 18. uri bo vodil dr. Andrej Verlič, vodja Službe Krajinski park Rožnik, Tivoli in Šišenski hrib (JP Voka Snaga). Zbirno mesto bo pred Gozdarskim inštitutom Slovenije.
  • Vodena sprehoda v petek, 12. julija, ob 9. uri in v četrtek, 18. julija, ob 18. uri pa bo vodila mag. Darja Pergovnik z Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Zbirno mesto bo pred Narodno galerijo.

Število mest za posamezen sprehod je omejeno na 20, zato prosimo, da svojo udeležbo sporočite na e-naslov andrej.verlic@vokasnaga.si.

Prenovljen rastlinjak

V okviru obeleževanje 40. obletnice krajinskega parka bomo končali tudi prenovo rastlinjaka v Tivoliju, v okviru katere smo prenovili notranjost ter zagotovili varnejše pogoje za obiskovalce. Po prenovi bo v rastlinjaku poleg vsebin Botaničnega vrta Ljubljana tudi sedež Službe Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib (JP Voka Snaga), ki upravlja s krajinskim parkom.

Avtobus v barvah krajinskega parka

V okviru obeleževanja obletnice smo v barve krajinskega parka in slogan Ohranjamo naravo sredi mesta odeli tudi mestni avtobus, ki vozi na liniji 18. Trasa te linije namreč poteka tudi po Večni poti, ki vodi skozi krajinski park.

Preberite tudi: