ponedeljek, 8. 10. 2018

KUL abonma za mlade

V Kinu Šiška se bo 25. oktobra 2018 s koncertom Nipplepeople in Bojane Vunturišević začela osma edicija KUL abonmaja (KUL = kultura, umetnost, Ljubljana), ljubljanskega kulturnega abonmaja za mlade med 15. in 25. letom.

Kaj ponuja KUL abonma

Osrednja vizija abonmaja, v sklopu katerega je združilo moči devet ljubljanskih javnih zavodov, je mladim ponuditi raznoliko, kakovostno in dostopno kulturno ponudbo. Za skupno ceno 25 evrov imajo tako abonenti možnost ogleda 11 prireditev, nekateri producenti pa poleg ponujajo tudi spremljevalne dogodke, kot sta vodenje po razstavi in kreativna delavnica.

Po oktobrskem koncertu se bo program abonmaja nadaljeval novembra z razstavo Ivan Cankar, ki jo ob stoletnici pisateljeve smrti organizira Mestni muzej Ljubljana. Na njej bodo imeli abonenti možnost podrobneje spoznati Cankarjeva posamezna obdobja ter svet okrog njega, ki je močno vplival nanj in na njegov opus.

Prvo predstavo sezone si bodo mladi ogledali v Mestnem gledališču ljubljanskem, kjer na sporedu pretkan preplet družbene satire in trilerja - odrsko delo Gloria, ki jo režira priznani slovenski igralec Branko Šturbej.

Uverturo v praznične dni bo uvedel pester izbor animiranih filmov pod okriljem festivala Animateka, ki se bo decembra v Kinodvor in druge kotičke Ljubljane vrnil že 15. sezono zapored. Leto 2018 bomo zaključili s koncertom Vokalni 4 v Slovenski filharmoniji. V praznike nas bo vpeljal slogovno pester in prijetno kontrasten spored, ki sega od motetov hrvaškega renesančnega skladatelja Julija Skjavetića in Bacha prek a cappella del Straussa in Rahmaninova do impresionistične skladbe brez besedila Mesečina Blagoja Berse ter sodobnih mojstrovin.
Mednarodni grafični likovni center v KUL abonmaju sodeluje z dinamično in barvito razstavo Nenavadni red stvari, ki je delo priznane francoske slikarke in oblikovalke ter ustanovne članice kultnega italijanskega oblikovalskega kolektiva Memphis Group Nathalie Du Pasquier.

Program bomo nadaljevali z zgovorno razstavo iraških avtorjev, ki s svojim delom Na moje oči: Zgodbe Iraka rušijo stereotipe in predstavljajo svojo domovino v popolnoma drugi luči. V februarju jo bo gostila Galerija Jakopič.

Lutkovno gledališče Ljubljana, koordinator KUL abonmaja, se bo to sezono predstavilo z lutkovnim baletom Posvetitev pomladi v režiji Matjaža Farič. Delo izpod rok ruskega skladatelja Igorja Stravinskega je tako v koreografskem kot v glasbenem smislu, zaradi svoje nekonvencionalnosti eno izmed najbolj vplivnih del 20. stoletja.

Marca se v Kinodvor ponovno seli mednarodni filmski festival Kinotrip, ki bo občinstvu predstavil raznolike filmske predstave po izboru mladih.

Zadnja predstava sezone bo v Slovenskem mladinskem gledališču Avtorski projekt: 6, satirično delo, ki jasno udari po novodobnih predsodkih in socialni družbi, ki to ni.

Sezono bomo zaključili z vodenim ogledom razstave Južna ozvezdja: Poetika neuvrščenih in delavnico v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova.

Pridruži se KUL abonmaju

Vpis abonmaja poteka do 15. oktobra na blagajnah Lutkovnega gledališča Ljubljana (vsak dan med 9. in 19. uro, ob sobotah med 9. in 13. uro ter uro pred predstavo) in na blagajni Kinodvora, Kolodvorska 13 (vsak dan uro pred prvo predstavo in do pričetka zadnje predstave).

Več informacij o programu najdete na www.kulabonma.com