sreda, 18. 3. 2020

Kulturo prinašamo v vaše domove

Tudi ko so zaradi epidemije ljubljanski javni zavodi s področja kulture zaprti, širimo kulturo v vaše domove.

Mestno gledališče ljubljansko

Odprli smo naše arhive. Najprej vam na ogled ponujamo mjuzikel Trač, avtorjev Gašperja Tiča in Davorja Hercega v režiji Jake Ivanca, ki je bil premierno uprizorjen leta 2017. Ogledate si ga lahko na Youtube kanalu Mestnega gledališča ljubljanskega.

Kinodvor

Čas je za dobre dokumentarce! Kinodvor ponuja brezplačen ogled štirih dokumentarcev Pawła Pawlikowskega, poljskega režiserja, ki je v začetku devetdesetih let snemal uspešne dokumentarce za BBC.
Oglejte si jih tukaj

Kinobalonov program 

TV Slovenija je pripravila poseben program za otroke in mlade, ki te dni ostajajo doma. Med posebnimi oddajami najdete tudi filme, ki so bili na programu našega Kinobalona. Med drugim si lahko ogledate animirani seriji za najmlajše Rija in Krokodil ter Ernest in Celestinca.

Mestna galerija Ljubljana

V Mestni galeriji Ljubljana smo se odločili za akcijo podpore umetnikom Umetnost v izolaciji.

Vrata naše galerije do nadaljnjega ostajajo zaprta, zato pa na Facebooku odpiramo prostor vsem umetnikom in umetnicam ter ustvarjalcem in ustvarjalkam, da s svojo kreativnostjo in umetniškimi deli kljubujejo zaskrbljenosti, ki nas trenutno obdaja. Prepričani smo, da v tem času nastaja ogromno zanimivih del, zato vas vljudno vabimo, da nam na elektronski naslov umetnostvizolaciji@gmail.com posredujete umetniška dela, ki nastajajo v času socialne izolacije in s katerimi naslavljate trenutno situacijo, v kateri smo se znašli. Prva »otvoritev« razstave na Facebooku bo v petek, 20. marca, ob 19. uri, nato pa si bodo »otvoritve« sledile glede na število prejetega materiala.

Po končani epidemiji bomo v Mestni galeriji Ljubljana zbrali originalna dela in pripravili donatorski večer, s katerim bomo po svojih najboljših močeh pripomogli k reševanju finančne situacije avtorjev in avtoric, v kateri so se znašli zaradi širjenja koronavirusa.

Prva, ki nam je posredovala svoja dela, nastala v času socialne izolacije, je ilustratorka Milanka Fabjančič, ki nas je s svojo ustvarjalnostjo pravzaprav spodbudila k začetku akcije. Iskreno si želimo, da ji bo sledilo čim več ustvarjalcev in ustvarjalk, ki bodo pripomogli, da se v teh dneh umetnost širi hitreje kot virus!

Mali umetniki v karanteni

Začenjamo tudi s projektom Mali umetniki v karanteni, s katerim najmlajše ustvarjalce spodbujamo k ustvarjanju v času izolacije. Njihova dela bomo predstavili na Facebooku Galerije Tobačna, nekatera pa tudi nagradili. 

Navdih za ustvarjanje lahko najdete tudi v videu straniščna umetnost, ki ponuja ideje za ustvarjanje iz rolic toaletnega papirja. 

 

Lutkovno gledališče Ljubljana

Dvorane Lutkovnega gledališča Ljubljana bodo v naslednjih dneh prazne, zato bodo nekaj svojih najuspešnejših predstav pokazali preko spleta. #ostanimodoma
Več informacij tukaj.

Preberite tudi: