sreda, 15. 12. 2010

Labirint umetnosti

Na Fužinah raste nov park z imenom Labirint umetnosti. Njegovi zidovi bodo živi, »zgrajeni« iz 287 dreves, pot do njegovega središča pa bo tlakovana s kratkimi mislimi o umetnosti, hoji, knjigi in življenju.

Narava z umetnostjo

Gre za družbeno angažirano, trajnostno umetniško delo z visokim ekološkim namenom.
Idejno je Labirint, ki bo stal v bližini gradu Kodeljevo, zasnoval bolgarski umetnik Venelin Shurelov. Shurelov je tradicijo večtisočletne gradnje labirinta združil s sodobnim zahodnoevropskim konceptom »walking as art«. Labirint, ki naravo postavlja v središče umetniškega dela, bo tako namenjen mestnemu človeku, ki se rad zateče na zeleno površino razgibati telo in duha, razbremeniti misli ali brati knjigo. V srcu labirinta bo namreč stal bralni otok z vedno novimi literarnimi deli za zvedavega bralca – sprehajalca. Prvi nabor knjig bodo sestavili varuhi parka, kasneje pa bodo vsebino polic oblikovali obiskovalci sami.

Sprehajalec se v labirintu ne bo mogel izgubiti, saj ima pot do središča in nazaj obliko polža. Zimzeleno drevo, ki bo sprehajalca spremljalo na poti umetnosti, je kanadska čuga (Tsuga canadensis). Drevo veje poganja od tal in je zato najprimernejše za zasaditev labirinta. Seveda so ob izbiranju primernega drevesa na Zavodu Exodos najprej pomislili na slovensko zaščiteno tiso, ker pa je to drevo strupeno, so ta izbor raje opustili.

Pri nastajanju parka lahko sodeluje vsakdo

Ustvarjalci Labirinta na Zavodu Exodos pod pokroviteljstvom Mestne občine Ljubljana v okviru programa “Ljubljana, svetovna prestolnica knjige 2010“ ter s podporo EU izobraževanje in kultura spodbujajo družbeno akcijo. Na spletnem mestu www.labirint-umetnosti.si so pripravili več predlogov sodelovanja: posameznik ali organizacija lahko postane varuh enega ali več dreves, projekt se lahko podpre z nakupom promocijskih izdelkov ali pa s prispevanjem citata ali misli.

Različne oblike sodelovanja na Zavodu Exodos spodbujajo tudi na osnovi prostovoljstva – posameznik lahko postane del organizacijske ekipe in pomaga pri sajenju dreves ali pri otvoritvi parka, ki bo predvidoma 15. aprila 2011.

Projekt Labirint umetnosti je Mestna občina Ljubljana podprla s 30.000 €, podprli pa so ga tudi Ministrstvo za kulturo RS ter EU kultura in izobraževanje.