sreda, 23. 10. 2013

Letna konferenca ABTA 2014 v Ljubljani

Ljubljana bo prihodnjo jesen gostila letno konferenco največjega britanskega turističnega združenja ABTA »ABTA Convention 2014«, enega od največjih letnih dogodkov britanske turistične industrije.

ABTA (Association of British Travel Agents) je drugo največje turistično združenje na svetu, ki deluje od leta 1950 ter vključuje več kot 1.200 podjetij z okoli 5.000 izpostavami turističnih agencij in okrog 900 organizatorji potovanj. Med najpomembnejše naloge ABTA uvršča cilj dviga standardov v branži ter izpostavitev pomembnih tematik, kot so varnost, zdravje ter trajnostni razvoj, vzpostavljene sheme finančne varnosti, pomoč končnim potrošnikom pri potencialnih problemih ter skupno komunikacijo branže z državnimi organi in vlado. O velikem pomenu ABTA govori tudi podatek, da se kar 90 % t.i. paketno organiziranih potovanj v Veliki Britaniji izvede s strani članic ABTA.

Konvencija ABTA poteka vsako leto v drugi turistični destinaciji, vsako leto pa se konvencije udeleži med 500 in 1.200 vodstvenih delavcev britanskega turizma ter letalske, ladijske in ostale industrije, povezane s turizmom. Poleg izjemno velikega obiska delegatov – vodstveni in srednji management podjetij, ki potencialno prej še niso bili v Sloveniji – na konferenci v ABTA v Ljubljani pričakujemo tudi veliko medijska pozornost, katere bosta deležni Slovenija in Ljubljana kot gostiteljici.

Pred in med konvencijo bo destinacijo obiskalo tudi okrog 25 novinarjev vodilnih strokovnih in splošnih medijev s področja turizma v Veliki Britaniji. Kot glavni partnerici pri organizaciji bosta sodelovala Sektor za turizem SPIRIT Slovenija in Turizem Ljubljana, za osrednje prizorišče konference pa je predvideno Gospodarsko razstavišče v Ljubljani.

Barbara Vajda, direktorica Turizem Ljubljana: »Britanski trg je za ljubljanski turizem eden od primarnih trgov in zelo nas veseli, da bo naslednje leto v Ljubljani ta dogodek z udeležbo najpomembnejših predstavnikov britanske potovalne industrije. V Turizmu Ljubljana pravkar sprejemamo strategijo razvoja turistične destinacije Ljubljana 2014-2020, kjer bo eden od pomembnih ciljev dvigovanje prepoznavnosti, in strokovno srečanje na tako visoki ravni je v sozvočju z zastavljenimi cilji. Pričakujemo krepitev pozicije Ljubljane kot t.i. city break destinacije in uveljavitev naših turističnih proizvodov.«

Mag. Karmen Novarlič, vodja Sektorja za turizem javne agencije SPIRIT Slovenija: »Glede na ponovno rastoč trend števila turistov in njihovih prenočitev z britanskega trga in predvideno vzpostavitvijo dodatnih letalskih povezav med Veliko Britanijo in Slovenijo bo letna konvencija ABTA v septembru 2014 odlična priložnost za pospešitev turističnih tokov z britanskega trga v Slovenijo in Ljubljano. Dogodek ima poseben pomen tudi zato, ker bomo turistično ponudbo naše dežele lahko predstavili članom najbolj uglednega združenja organizatorjev potovanj na svetu.«

Tine Murn, predstavništvo slovenskega turizma v Londonu: “Slovenia in Ljubljana sta ponosni, da bosta gostili letno konferenco ABTA v letu 2014. Slovenija je čudovita dežela in izvedbo konference vidimo kot odlično priložnost za povečanje števila obiskovalcev iz Velike Britanije in utrditev že obstoječih navezav s potovalno industrijo te otoške države. Ponosni smo, da tako velike mednarodne konference prihajajo v Slovenijo, kar je jasen znak turistične industrije Velike Britanije, da želi našo deželo podrobneje spoznati. To dokazuje, da je Slovenija zanimiva destinacija za drugi največji emitivni turistični trg v Evropi.”


Velika Britanija je drugi največji emitivni turistični trg v Evropi, takoj za Nemčijo, in je tako velikega pomena tudi za slovenski turizem. Britanski turisti imajo dobro kupno moč, pomembno pa je tudi, da Britanci na leto opravijo več kot le eno potovanje v tujino. Trend števila prihodov in prenočitev z britanskega trga v Slovenijo v zadnjih letih niha, v veliki meri pa je odvisen tudi od letalskih povezav med obema državama.

Podrobnosti o britanskem turističnem združenju ABTA si lahko ogledate na spletni strani http://abta.com/; o konvenciji ABTA pa na www.thetravelconvention.com/.