ponedeljek, 17. 8. 2015

Letni kino na Kongresnem trgu

Vabljeni k brezplačnemu ogledu treh brezčasnih filmskih klasik na velikem platnu na Kongresnem trgu. 24., 25. in 26. avgusta 2015, ob 21. uri.

Kinodvor se s tremi filmi poklanja trem stoletnicam:

Ingrid Bergman bi jih 29. avgusta letos dopolnila sto. Zvezdi evropskega in hollywoodskega filma se poklanjamo s projekcijo Casablance (Casablanca, Michael Curtiz, ZDA, 1942), enega najpriljubljenejših filmov igralkine kariere.
Orson Welles se je rodil istega leta in tako kot Ingrid Bergman je užival dvojni sloves paradigmatičnega hollywoodskega režiserja in glasnika svobodnega duha evropskega art filma. Umetnika, ki ga ni nikoli zapustila želja po eksperimentiranju, bomo počastili s projekcijo Dame iz Šanghaja (The Lady from Shanghai, Orson Welles, ZDA, 1948) v njenem najbolj nedavnem utelešenju: v 4k restavrirani različici, narejeni na podlagi izvirnega nitratnega negativa.
• Še zadnja »zvezda«, katere stoletnico obeležujemo letos, pa je technicolor, postopek, ki že od leta 1915 preplavlja filmska platna z veličastnimi barvami. V dolgi karieri, ki vključuje na desetine filmskih biserov in čudes, smo izbrali mojstrovino med muzikali, film Pojmo v dežju (Singin' in the Rain, Gene Kelly, Stanley Donen, ZDA, 1952) studia MGM.

Filmi bodo na sporedu ob 21. uri, ogled je brezplačen! Projekcije bodo ob vsakem vremenu.

Prireditev omogočata Turizem Ljubljana in Zavarovalnica Triglav, pokrovitelj Kinodvora.