petek, 18. 8. 2017

Letni kino na Kongresnem trgu

Kinodvor od 22. do 24. avgusta 2017 v okviru Letnega kina na Kongresnem trgu vabi k brezplačnemu ogledu treh filmskih klasik.

Letošnji Letni kino na Kongresnem trgu, ki ga v Kinodvoru pripravljajo že četrto leto, bo v torek, 22. avgusta, odprl film Nebo nad Berlinom (Der Himmel über Berlin, 1987) ob 30. obletnici filma in nagrade za najboljšo režijo v Cannesu. Hipnotična simfonija velemesta in melanholična elegija za Berlinom na predvečer padca zidu, navdihnjena z Rilkejevo poezijo ter posvečena Ozuju, Truffautu in »drugim padlim angelom«, je predstavljala vrnitev režiserja Wima Wendersa v domovino, saj je šlo za njegov prvi nemški film po osmih letih v Ameriki.

V sredo, 23. avgusta, bo na sporedu brezčasna klasika Rašomon (Rashômon, 1950) Akire Kurosawe, ki je z inventivno, pionirsko rabo flashbackov temeljito prevetrila filmski jezik. Ena največjih filmskih mojstrovin, leta 1951 nagrajena z beneškim zlatim levom in tujejezičnim oskarjem, je zahodnemu svetu odprla oči za japonsko kinematografijo in impozantno vzhajajočo zvezdo, Toshira Mifuneja. Projekcija restavrirane različice v 4K resoluciji je del projekta Japonska med nami – JAPOM / Duh samurajev in poklon slovitemu japonskemu igralcu Toshiru Mifuneju (1920–1997).

V okviru Plečnikovega leta bodo 23. avgusta predvajali tudi predfilm Na sončni strani ceste (1959). Zgodba o umetniku, ki za majhno nadomestilo izrezuje silhuete iz kartona na ljubljanskem Tromostovju, je kratki avtorski prvenec Matjaža Klopčiča, posnet v srcu Plečnikove Ljubljane.

V četrtek, 24. avgusta, pa si boste ob spremljavi ikoničnega soundtracka dueta Simon & Garfunkel lahko ogledali še čudovito predrzno družbeno satiro ter enega najbolj duhovitih in sofisticiranih filmov o medgeneracijskem prepadu. Diplomiranec (The Graduate, 1967) je v filmski svet izstrelil igralca Dustina Hoffmana, režiserju Miku Nicholsu pa prinesel oskarja za najboljšo režijo. Ob 50-letnici filma bo predvajana nova restavrirana različico v 4K resoluciji.

Filmi bodo predvajani ob 21. uri v izvornem jeziku s slovenskimi podnapisi. Filmi, katerih jezik ni angleški, bodo podnaslovljeni tudi v angleščini. Filmske klasike si bo mogoče na Kongresnem trgu ogledati tudi v primeru dežja.