torek, 25. 10. 2022

Kmalu nov kolopark v Štepanjskem naselju

Začeli smo gradnjo koloparka v Štepanjskem naselju, na zelenici v neposredni bližini Vrtca Otona Župančiča, med Štepanjskim nabrežjem in Parmsko cesto, pri športnem otoku. V času gradbenih del bo zaprta dostopna asfaltna pot, ki vodi mimo zemljišča.

Na območju že potekajo pripravljalna dela, ki vključujejo postavitev gradbiščne ograje, zakoličbo in ureditev gradbiščnega uvoza in izvoza. Nadaljevali bomo z gradbenimi deli, ki poleg izgradnje poligona vključujejo še izdelavo ponikovalnice, polaganje travne ruše in ostala dela, potrebna za dokončanje koloparka.
Poligon bo velik okoli 900 m2 in bo eliptične oblike. Ima zunanjo zanko, eno dvojno stezo in vmesno povezovalno zanko.
Obiskovalce območja prosimo za upoštevanje oznak delovišča in večjo previdnost, saj sta v bližini vrtec in dom za starejše občane.
Izvajalec del, ki bodo predvidoma zaključena do 15. novembra, je Aliansa ASE. Vrednost projekta je 66.381,35 brez DDV.

Omogočamo igro in razvoj spretnosti

To bo že šesti kolopark v Ljubljani. Ti parki so zasnovani kot javna površina za aktivno preživljanje prostega časa za vse starostne skupine obiskovalcev. Namenjeni so predvsem igri in urjenju spretnostnih veščin z različnimi vrstami voznih pripomočkov, od koles, skirojev, rolk, rolerjev in kotalk do poganjalčkov. Urejeni so kot valovite asfaltne steze, okoli proge je zasajena trava, območje pa je običajno opremljeno še s klopmi in stojali za kolesa.

V okviru ETM 2022 smo odprli kolopark ob Cesti v Gorice. Foto: N. Rovan
Novi kolopark ob Cesti v Gorice. Foto: N. Rovan 

   

Zaradi velikega navdušenja nad tovrstnimi ureditvami nekatera degradirana območja že več let spreminjamo v kolesarske poligone, vzpostavljamo pa jih tudi v bližini sosesk Javnega stanovanjskega sklada MOL, kot sta najnovejša koloparka pri soseskah na Cesti v Gorice in Novo Brdo. Prvi kolopark smo uredili leta 2016 v Šiški, leto pozneje za Bežigradom in nato še v Fužinah. Kmalu nameravamo taka poligona urediti še v Podutiku in na Viču (v sodelovanju s Sparom Slovenija).

Preberite tudi: