petek, 14. 10. 2011

Ljubljana Forum 2011

Na Ljubljanskem gradu je potekala mednarodna konferenca "Ljubljana Forum 2011, Mesta prihodnosti: metropolitansko evropsko območje rasti 2027".

Na Ljubljanskem gradu je 13. in 14. oktobra 2011 potekala mednarodna konferenca "Ljubljana Forum 2011, Mesta prihodnosti: metropolitansko evropsko območje rasti 2027".

Konferenco "Ljubljana Forum 2011", katere namen je bil spodbuditi in aktivirati razvojni krog urbanih regij jugovzhodne Evrope, predstaviti finančne instrumente v okviru Donavske strategije in povezati konkretne regionalne investicijske projekte, sta odprla župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković in minister za šolstvo in šport dr. Igor Lukšič. Konferenca je bila tudi priložnost, da se spodbudijo dobre prakse in konkretno sodelovanje med vsemi, ki soustvarjajo projekte za razvoj mest.

V sklopu konference je bila organizirana tudi okrogla miza »Urbani razvoj Ljubljane/metropolitanska regija in donavska strategija«, na kateri so sodelovali dr. István György, podžupan Budimpešte, Milan Bandić, župan Zagreba, Maria Vassilakou, namestnica župana Dunaja, dr. Miomir Mugoša, župan Podgorice, Zoran Janković, župan Ljubljane in mag. Miran Gajšek, načelnik Oddelka za urejanje prostora MU MOL, ki je uvodoma predstavil nosilno temo okrogle mize. Župan Zoran Janković pa je izpostavil, da živimo v varnem, čistem in zelenem mestu, ki je prijazno do vseh – tako do svojih prebivalcev kot tudi obiskovalcev in poudaril pomen prenašanja dobrih praks iz enega mesta v drugo ter pri tem postati edinstven.

Konference so se udeležili številni vrhunski strokovnjaki s področij metropolitanskega razvoja mest in urbaniziranih območij, med njimi tudi Jerome C. Glenn, avtor pomembnih poslovnih in političnih konceptov, mag. Anton Rop, podpredsednik Evropske investicijske banke in arhitekt Boris Podrecca, ki s svojim delom razvija urbane koncepte.

Konferenca Ljubljana Forum 2011 je potekala v organizaciji Centra za podporo razvoju eUpravljanja (CeGD) pod pokroviteljstvom župana Mestne občine Ljubljana Zorana Jankovića.