torek, 18. 9. 2018

Ljubljana gosti svetovno prvenstvo reševalnih psov

V Ljubljani od 18. do 23. septembra poteka svetovno prvenstvo reševalnih psov IRO 2018, na katerem sodeluje 233 vodnikov reševalnih psov.

Prvenstvo, ki ga organizira Enota reševalnih psov Ljubljana ob pomoči Mestne občine Ljubljana in Uprave RS za zaščito in reševanje, v Ljubljani gostimo že drugič. Na njem sodeluje 233 vodnikov reševalnih psov iz 59 klubov in 24 držav. Večina prihaja iz evropskih držav, sodelujejo pa tudi predstavniki Azije ter Severne in Južne Amerike. Tekmovalci se bodo preizkusili v sledenju, iskanju pogrešanih oseb v naravnem okolju in v reševanju iz ruševin. Vse skupaj pa čaka tudi test iz poslušnosti.

usmerjanje psa2

Mednarodna organizacija za reševalne pse IRO preko svojih aktivnosti omogoča pridobivanje znanj in veščin na področju usposabljanja reševalnih psov. Delo vodnikov reševalnih psov temelji na vrednotah, ki so pomembne za varnost posameznika in skupnosti. Reševalni psi ostajajo nepogrešljivi pri iskanju pogrešanih v naravi, zasutih v snežnih plazovih ali v ruševinah ob potresih ali drugih nesrečah in za odkrivanje različnih – tudi nevarnih - snovi, kar je v veliko pomoč ljudem. Še tako dober reševalni pes pa ne more kakovostno opraviti svojega dela brez odlično usposobljenega reševalca, ki psa vodi skozi usposabljanja, vaje in mu praktično vsak dan posveča veliko svojega prostega časa.