četrtek, 26. 1. 2012

Ljubljana gosti že drugega preganjanega pisatelja

Ljubljana je v okviru mreže mest - zatočišč za preganjane pisatelje ICORN sprejela maroškega pisatelja in novinarja Alija Amarja.

Ali Amar je leta 1997 soustanovil in nato vodil prvi neodvisni tednik v maroku 'Le Journal hebdomadaire'. Ta je po številnih napadih s strani maroškega režima prenehal izhajati januarja 2010.

V svoji domovini je bil preganjan tudi zaradi temeljitih raziskav maroškega monarhičnega sistema.Leta 2009 je izšla njegova knjiga "Mohamed VI, veliki nesporazum", ki je bila v Maroku prepovedana. Knjiga sicer razkriva resnično stanje prvih desetih let Mohamedovega kraljevanja.


Ljubljana se je v mrežo mest - zatočišč za preganjane pisatelje ICORN vključila leta 2011, ko je nosila Unescov naslov "Svetovna prestolnica knjige" (23. april 2010 - 23. april 2011).
Mreža ICORN je sicer začela delovati na pobudo Salmana Rushdieja in Mednarodnega parlamenta pisateljev (IPW) leta 1994 kot mednarodna mreža mest, ki nudijo zatočišče pisateljem, ki so ogroženi zaradi svoje umetniške ustvarjalnosti in izražanja mnenj. V mrežo mest - zatočišč je vključenih že veliko mest v številnih demokratičnih državah, največ na Norveškem, kjer mreža deluje že od leta 1995. Mesto - zatočišče omogoči pisatelju, da se izogne zaporu ali še čemu hujšemu in si v novem okolju ustvari novo socialno mrežo, si morda najde zaposlitev ali druge možnosti za preživetje ter mu zagotovi pogoje za delo v času, ki je zlasti neposredno po pobegu iz domovine zanj najtežji.

Seznam mest, gostujočih avtorjev in druge podatke o mreži najdete na spletni strani www.icorn.org.