sreda, 1. 10. 2014

Ljubljana, gostiteljica CIVITAS Foruma 2015

Ljubljana bo jeseni prihodnje leto gostila CIVITAS Forum, najpomembnejšo evropsko konferenco na področju trajnostne mobilnosti v mestih.

Ljubljana je bila za gostiteljico konference izmed treh finalnih mest (v izboru sta bila še danski Odense in italijanska Reggio Emilia) izbrana predvsem zaradi napredka pri izvajanju ukrepov na področju trajnostne mobilnosti v zadnjih letih.

CIVITAS je z izborom Ljubljane nagradil vizijo razvoja Ljubljane do leta 2025, dosežke, ki smo jih v zadnjih letih dosegli z novo prometno politiko mesta, predvsem glede širjenja območij za pešce ter izvedenih ukrepov za prilagajanje javnega prevoza osebam z oviranostmi ter otrokom.

K izboru Ljubljane, gostiteljice CIVITAS Foruma 2015, je pripomogel tudi naziv Zelena prestolnica Evrope 2016, najvišje priznanje Evropske komisije na področju trajnostnega razvoja mest, ki ga je junija letos v Kopenhagnu prejela Ljubljana, ter nagrada za evropski teden mobilnosti 2013 (Ljubljana je edino mesto doslej, ki je to nagrado prejelo dvakrat).

Ljubljana je članica CIVITAS Foruma od leta 2005, torej bo letno konferenco CIVITAS Forum gostila ravno ob 10. obletnici članstva, v tem času pa je sodelovala v dveh projektih pobude CIVITAS (ELAN in MOBILIS) in v njunem okviru izvedla 24 ukrepov.

CIVITAS Forum je mreža mest, ki si prizadevajo za razvoj trajnostne mobilnosti v mestih in deluje od leta 2013. Vanjo je vključenih že več kot 200 evropskih mest, bodisi tistih, ki so sodelovala v projektih, ki jih je sofinancirala Evropska komisija v pobudi CIVITAS, bodisi tistih, ki pri uveljavljanju trajnostne mobilnosti sledijo smernicam in politikam, ki jih promovira pobuda CIVITAS.