sreda, 31. 5. 2017

Ljubljana gostiteljica evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah

V Ljubljani bo od 1. do 4. junija 2017 potekalo evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah, na katerem bodo nastopili tekmovalci iz 24 držav.

Na savskih brzicah pod Šmarno goro bodo nastopili predstavniki 24 držav, slovenske tekmovalke in tekmovalci pa se uvrščajo med favorite za najvišja mesta. Tekmovalni del evropskega prvenstva se bo začel v četrtek, 1. junija, ob 14. uri, ko bo na vrsti prvi sklop kvalifikacij. V petek bodo že podelili prve komplete kolajn, in sicer v ekipnih preizkušnjah, v soboto in nedeljo pa sledijo še posamične polfinalne in finalne tekme. Letošnja novost je sprememba postavitve vrat po kvalifikacijskih vožnjah za polfinale in finale, tako kot je to običaj na tekmah svetovnega pokala. Doslej so na evropskih prvenstvih tekmovalci in tekmovalke namreč veslali na enaki progi v vseh fazah tekmovanja..

Veliko pozornosti bo prav gotovo pritegnil Peter Kauzer, dobitnik srebne olimpijske kolajne v Riu de Janeiru, ki je svoj pohod na svetovni vrh začel pred dvanajstimi leti na evropskem prvenstvu, ki je bilo prav tako organizirano v Ljubljani. Poleg njega bosta med kajakaši veslala še Martin Srabotnik in novinec v članski reprezentanci Žan Jakše. Favoritka je prav tako kajakašica Urša Kragelj, v konkurenci kajakašic pa bosta veslali še Eva Terčelj in Ajda Novak. Močna je tudi kanuistična zasedba z Benjaminom Savškom, Anžetom Berčičem in Luko Božičem. Letos bodo na članskem prvenstvu prvič nastopile tudi tri predstavnice v konkurenci kanuistk, Nina Bizjak, Alja Kozorog in Lea Novak.

Dogodek podpira Turizem Ljubljana, saj je gostiteljstvo rekreativnih in profesionalnih športnih prvenstev izjemnega pomena za prepoznavnost destinacije, hkrati pa pomeni rast prihodov tujih gostov in povečano potrošnjo.