torek, 23. 4. 2013

Ljubljana, gostiteljica Generalne skupščine Icorn

Ljubljana bo leta 2014 gostila Generalno skupščino mreže mest zatočišč za preganjane pisatelje Icorn.

Mestna občina Ljubljana odločitev Izvršnega odbora Icorn, da bo Generalna skupščina omenjene mreže potekala v Ljubljani, sprejema kot priložnost, da se lahko izvirna slovenska ustvarjalnost razvija ob stiku z ustvarjalci iz drugega kulturnega okolja, hkrati pa bo Ljubljana prihodnje leto lahko znova dokazala svojo svetovljansko odprtost do drugih narodov in kultur.

Mestna občina Ljubljana se je v mrežo mest zatočišč za preganjane pisatelje vključila leta 2011, v času, ko je Ljubljana nosila Unescov naslov svetovna prestolnica knjige (23. april 2010 - 23. april 2011).

Mreža ICORN je začela delovati na pobudo Salmana Rushdieja in Mednarodnega parlamenta pisateljev (IPW) leta 1994 kot mednarodna mreža mest, ki nudijo zatočišče pisateljem, ki so ogroženi zaradi svoje umetniške ustvarjalnosti in izražanja mnenj. V mrežo mest zatočišč je vključenih že veliko mest v številnih demokratičnih državah, največ na Norveškem, kjer mreža deluje že od leta 1995. Mesto zatočišče omogoči pisatelju, ki je največkrat moral zbežati iz domovine, da se izogne zaporu ali še čemu hujšemu in si v novem okolju ustvari novo socialno mrežo, si morda najde zaposlitev ali druge možnosti za preživetje ter mu zagotovi pogoje za delo v času, ki je zlasti neposredno po pobegu iz domovine zanj najtežji.

Podrobnosti o mreži mest zatočišč za preganjane pisatelje si lahko ogledate na spletni strani www.icorn.org.