četrtek, 12. 11. 2020

Ljubljana ima Trg Franceta Štiglica

Trg, ki je nastal na strehi parkirne hiše Kozolec II, smo poimenovali v Trg Franceta Štiglica.

Trg obsega urbano površino med stanovanjskim blokom na Slovenski cesti 55 in hišami na Kersnikovi ulici številka 4, 6, 10. Na jugu je omejen s slepo fasado Knjižnice Otona Župančiča, na severu z Dvorakovo ulico.

Pobudo za poimenovanje trga smo prejeli od Slovenskega filmskiega centra ob lanski 100. obletnici rojstva režiserja Franceta Štiglica.

 

France Štiglic, eden najbolj nadarjenih slovenskih filmskih režiserjev

V Kranju rojeni France Štiglic (1919-1993) je kot eden najbolj nadarjenih slovenskih filmskih režiserjev v svoji 40-letni karieri režiral 15 celovečernih filmov, vrsto kratkih in dokumentarnih del ter pet odmevnih televizijskih nadaljevank. Med celovečernimi filmi izstopa predvsem prvi slovenski celovečerni zvočni igrani film Na svoji zemlji (1948). Med njegove vidnejše dosežke sodijo še Balada o trobenti in oblaku (1961), Dolina miru (1956) in Ne joči, Peter (1964). Imel je tudi uspešno mednarodno kariero. Za kratki dokumentarec Mladina gradi (1946) je leta 1947 prejel bronasto medaljo na beneškem filmskem festivalu, s celovečernim prvencem Na svoji zemlji se je uvrstil na filmski festival v Cannesu. Sledila je vrsta nominacij in nagrad: z Dolino miru se je leta 1957 potegoval za cansko zlato palmo za režijo (z zlato palmo za najboljšo moško vlogo v tem filmu je bil nagrajen John Kitzmiller), z Devetim krogom (1960), ki ga je posnel na Hrvaškem, pa je bil nominiran za oskarja za najboljši tuji film. Na domačih tleh je leta 1962 prejel Prešernovo nagrado za režijo filmov Dolina miru, Deveti krog ter Balada o trobenti in oblaku. Na jugoslovanskem filmskem festivalu v Pulju je bil dobitnik zlate arene v letih 1960 za Deveti Krog in 1961 za Balado o tobenti in oblaku ter bronaste arene v letu 1964 za Ne joči, Peter in v letu 1975 za Povest o dobrih ljudeh. Decembra 1976 mu je bila v Beogradu podeljena nagrada Avnoja, najvišje priznanje SFRJ, leta 1978 pa je prejel Badjurovo nagrado (zlato plaketo) za režijo filma Praznovanje pomladi. Digitalno restavrirano verzijo filma Dolina miru so leta 2016 prikazali v programu Cannes Classics.

S svojim ustvarjalnim zagonom sodi v sam vrh domače kinematografije, njegova vloga pa je pomembna tudi za zasnovo in razvoj profesionalnih standardov ter sistema nacionalne kinematografije. Bil je predsednik Društva slovenskih filmskih delavcev, direktor Viba filma, minister za kulturo, pa tudi profesor in dekan na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani.