sreda, 20. 10. 2021

Ljubljana je najboljša zelena prestolnica v Evropi

Ljubljana se je uvrstila na prvo mesto lestvice dvajsetih najboljših zelenih prestolnic Evrope, ki jo oblikuje organizacija European Best Destinations. Ljubljana je ta naziv nosila leta 2016.

Žirijo so prepričali kakovost ljubljanskega zraka in vode, obsežne zelene površine na prebivalca, urejenost javnega prevoza in kolesarskih poti, naravni turizem in možnost aktivnih počitnic. Med glavnimi prednostmi je trajnostna usmerjenost ljubljanske regije kot turistične destinacije.

Ocenjevalci so izpostavili, da smo že leta 2008 središče mesta zaprli za motorni promet ter da meščanom in obiskovalcem nudimo kolesa iz samopostrežnega sistema izposoje Bicikelj (katerih izposoja je prvo uro brezplačna). Izpostavili so tudi 560 m2 zelenih površin ter Čebeljo pot in več kot 4. 500 panjev, razporejenih po mestu. Ljubljano so označili za kolesarjem prijazno mesto z urejenimi kolesarskimi potmi, omenili so tudi, da imamo najvišjo stopnjo ločevanja gospodinjskih odpadkov v EU, kar 70%.

Z uvrstitvijo na lestvico je Ljubljana deležna izpostavitve na prvi evropski spletni strani za promocijo turizma www.europeanbestdestinations.com, poleg tega pa še objave v ameriški reviji Forbes USA, ki ima skoraj 80 milijonov bralcev.

Ljubljana, zelena prestolnica Evrope 2016

Zelena prestolnica Evrope je najvišje priznanje mestom na področju trajnostnega razvoja. V Ljubljani smo ta naziv ponosno nosili leta 2016, ko smo po mnenju Evropske komisije naredili največ sprememb v kakovosti življenja v najkrajšem času. Že leta 2007 smo z Vizijo Ljubljana 2025 stopili na pot trajnostnega razvoja mesta, v okviru katerega še danes sledimo zastavljenim ciljem – zagotoviti kakovostno življenje vsem našim meščankam in meščanom v zelenem, varnem, čistem, solidarnem, strpnem in tovariškem mestu.

Nagrada ima za Ljubljano velik pomen, saj nas je uvrstila na evropski in svetovni zemljevid trajnostnih zelenih, turističnih in inovativnih mest, na katerih smo zadržali vodilno vlogo.