sreda, 28. 9. 2016

Ljubljana med najbolj trajnostnimi destinacijami

Na mednarodni konferenci Global Green Destinations Day je bila Ljubljana že drugič uvrščena na seznam 100 najbolj trajnostnih destinacij na svetu (Global Top 100 Sustainable Destinations 2016). Nagrajen tudi projekt Turizma Ljubljana Okusi Ljubljane.

Ljubljana se je med 100 najbolj trajnostnih destinacij na svetu prvič uvrstila že pred dvema letoma, letos pa so se poleg Ljubljane na ta seznam uvrstili tudi vsi drugi slovenski kraji, ki so lani in letos prejeli nacionalni certifikat Slovenia Green Destination. Slovenija je tako prva država na svetu, ki se je na ta seznam uvrstila z največjim številom destinacij.

Ocenjevanje za izbor najbolj trajnostnih destinacij je skupna pobuda mednarodnih organizacij Green Destinations, Travelmole’s VISION on Sustainable Tourism in the Destination Stewardship Center. Izvede ga žirija, ki jo sestavljajo mednarodno priznani strokovnjaki na področju trajnostnega razvoja.

Na seznam 10 najboljših zelenih rešitev so se uvrstili tudi projekt Okusi Ljubljane ter okolju in lokalnim skupnostim prijazna ponudba Term Snovik in posestva Trnulje.
Projekte, ki so se uvrstili med 10 najboljših zelenih rešitev, je ocenjevala posebna mednarodna žirija, ki je pri ocenjevanju uporabila naslednja merila:
• učinkovitost pri reševanju najbolj razširjenih težav v trajnostnem turizmu
• inovativnost
• preprostost izvedbe, tako s tehničnega kot tudi finančnega vidika.
 
Značilne jedi Ljubljane so v okviru projekta Okusi Ljubljane na voljo v vrsti restavracij in gostinskih lokalov v mestu. Projekt obuja priljubljene lokalne jedi, ki so nekoč nastajale iz sestavin, pridelanih na mestnih vrtovih ter kmetijah v bližnji okolici. Okuse Ljubljane še danes zaznamujeta trajnostna naravnanost k lokalni pridelavi ter kombinacija tradicionalnih receptov in sodobnih načinov priprave. 
Poleg Okusov Ljubljane sta bili nagrajeni še dve slovenski ter sedem tujih rešitev. Obe slovenski sta iz regije Osrednje Slovenije, in sicer posestvo Trnulja in Terme Snovik. 
 
Ponudba posestva Trnulja (članice združenja Bio Hotels) je namreč 100% trajnostna, z lokalno, organsko prehrano, prodajo lastnih proizvodov, uporabo trajnostnih energetskih virov in drugim, hkrati pa izobražujejo goste o kulturni dediščini in trajnostnem načinu življenja.
 
Terme Snovik so se na seznam uvrstile z okolju prijaznim upravljanjem in trajnostnimi rešitvami za učinkovito rabo energije in vode. Leta 2008 so za svoje poslovanje že prejele evropsko nagrado EKO marjetico. Njihovo vodilo pri upravljanju je vse od leta 2002 prijaznost do okolja in lokalnih skupnosti.
 

Na konferenci je bila nagrajena tudi Slovenija, ki je kot prva država na svetu prejela nagrado Zelena destinacija.

Mednarodna konferenca Global Green Destinations Day 

Ljubljana je 27. in 28. septembra 2016 gostila mednarodno konferenco Global Green Destinations Day, ki opozarja na vse večjo potrebo po trajnostnem razvoju in zeleni usmeritvi. Priznani strokovnjaki so ob prisotnosti predstavnikov Svetovne turistične organizacije UNWTO, Svetovnega potovalnega in turističnega sveta WTTC, Združenja organizatorjev športnih in aktivnih potovanj ATTA, največjega britanskega potovalnega združenja ABTA ter priznanih mednarodnih organizacij s področja trajnostnega razvoja, kot so Umanotera, The International Ecotourism Society TIES in Travelife razpravljali o temah, pomembnih tako za turizem kot za družbo in okolje.
Konference se je udeležilo 350 udeležencev iz različnih držav, večinoma iz Evrope – Nizozemske, Hrvaške, Makedonije, Velike Britanije, Portugalske – prišli pa so tudi iz Vzhodnega Timorja, Bocvane, Ruande, Indonezije, Južnoafriške republike in ZDA.
 
Na največjem dogodku trajnostnih destinacij v svetovnem merilu doslej so se Ljubljana, regija Osrednja Slovenija in celotna država predstavile z izjemnimi primeri dobre prakse v trajnostnem razvoju. Udeleženci so se s konkretno vpeljavo sprememb v Ljubljani lahko spoznali v okviru interaktivne »Učilnice na prostem«, ki so jo prvi dan konference organizirali pri Turizmu Ljubljana in s čimer so pustili dober vtis – privlačna Ljubljana jih je namreč popolnoma prevzela

Več informacij o nagradah in programu je najdete na spletni strani konference.