sreda, 6. 11. 2019

Ljubljana med najboljšimi kulinaričnimi destinacijami sveta

V okviru najpomembnejše globalne turistične borze WTM London smo prejeli posebno priznanje za najboljšo kulinarično destinacijo sveta ITTA Best Food Destination Highly Commended.

Priznanje smo prejeli za projekt Zelene nabavne verige, ki vsebuje še tri edinstvene podprojekte: Borzo lokalnih živil, KULinarični koledar in Ljubljanski zajtrk. Na Turizmu Ljubljana s temi iniciativami zasledujejo cilj trajnostnega razvoja turizma, s čimer vplivajo tako na boljše življenje in delovne pogoje lokalnih prebivalcev kot tudi na boljšo izkušnjo obiskovalcev.

Nagrajene Zelene nabavne verige 

Projekt Zelene nabavne verige smo ustvarili leta 2015 na podlagi ugotovitve, da je lokalno pridelanih surovin in lokalnih, na tradiciji slonečih jedi, po katerih povprašujejo domačini in obiskovalci Ljubljane in regije Osrednja Slovenija, premalo. Z Zelenimi nabavnimi verigami, ki združujejo podprojekte Borzo lokalnih živil, KULinarični koledar in Ljubljanski zajtrk, smo zagotovili lokalno, avtentično in trajnostno naravnano gastronomsko izkušnjo tako meščanom kot gostom, možnost popestritve ponudbe hotelom in restavracijam ter hkrati zaslužek pridelovalcem. S tem izpolnjujejo poslanstvo trajnostnega razvoja turizma, ki se poleg zavedanja o pomembnosti uporabe sveže, lokalno pridelane hrane kaže tudi v spodbujanju lokalne ekonomije in zmanjševanju ogljičnega odtisa.

Pred nami je jesenska Borza lokalnih živil

Jesenska borza zivil Kristalna palaca Ljubljana 15.11.2018 06 PhotoAlesRosa

Na Borzi lokalnih živil se nekajkrat na leto srečajo lokalni pridelovalci in gostinci, hotelirji, predstavniki šol, vrtcev in drugih gospodarskih subjektov z namenom vzpostavitve poslovnih stikov pri nabavi surovin za kuhinje. Naslednja izvedba dogodka, ki je namenjen tudi širši javnosti, bo 14. novembra 2019 ob 10. uri v ABC pospeševalniku v BTC.
Borza lokalnih živil, ki jo Turizem Ljubljana organizira v sodelovanju z Oddelkom za varstvo okolja Mestne občine Ljubljana, Regionalno razvojno agencijo Ljubljanske urbane regije, Kmetijsko gozdarskim zavodom Ljubljana in Zavodom Ekometer, je poleg tokratnega priznanja doslej prejela še pomembni nagradi: Premiki naprej 2018 za najboljšo izboljšavo v javni upravi in mednarodno priznanje Best of Cities 2019 za najboljšo trajnostno prakso v kategoriji mest, ki ga podeljuje organizacija Green Destinations na ITB Berlin.

KULinarični koledar

Zaradi številnih pozitivnih učinkov, ki jih imajo kratke nabavne verige in za lažjo integracijo lokalnih sezonskih surovin na jedilnike smo v sodelovanju z Valentino Smej Novak, avtorico različnih kuharskih knjig, ustvaril KULinarični koledar. Vsak mesec ga prek novičnika prejmejo restavracije in hoteli, vsebuje pa tri recepte za jedi iz lokalnih sezonskih surovin. Glavna sestavina je sezonska zelenjava, ki jo pomagajo določiti lokalni pridelovalci iz Ljubljane in njene okolice ter ponudniki na tržnici, recepti pa vsebujejo tri načine njene uporabe. Spodbuda popestritve jedilnikov restavracij in hotelov tako še dodatno vpliva na lokalno in sezonsko ponudbo, po kateri tudi gostje vse več povprašujejo.

Ljubljanski zajtrk

Tudi Ljubljanski zajtrk je eden od načinov spodbujanja gostincev k pripravi obrokov iz lokalne nabavne verige. Ponudniki ga z enotno oznako izpostavijo na jedilnikih, zajtrkovalni mizi in objavah na spletu. Ob jedeh, ki so lahko sodobne ali tradicionalne, navedejo tudi dobavitelje surovin. Ljubljanskemu zajtrku je še prav posebej posvečen prvi teden na festivalu November Gourmet Ljubljana. Do 10. novembra ga nudijo izbrani ponudniki po mestu (Gostilna na Gradu, Hiša pod Gradom, Bistro Ek, Magda, kavarna Sputnik, Falafel, Paninoteka, Slovenska hiša, Slovenska hiša Figovec, Moji štruklji, Grand café Ljubljana, Kodila in Landerik) pod enotno oznako na meniju.

Najnovejše doživetje – Dobimo se na plac

Ljubljanski zajtrk predstavlja tudi »češnjo na torti« najnovejšega doživetja Dobimo se na plac, kjer vodnik udeležencem predstavi najbolj zanimive zgodbe in razkaže skrite kotičke ljubljanske tržnice, vmes pa povabi še na pokušino sezonskih dobrot lokalnih kmetov iz okolice Ljubljane.
Doživetje Dobimo se na plac smo predstavil tudi skupini izbranih novinarjev v okviru bruncha na turistični borzi WTM v Londonu. Srečanja, ki ga je organizirala Slovenska turistična organizacija na slovenski stojnici z namenom predstavitve gastronomskih posebnosti Slovenije, ki soustvarjajo 5-zvezdičnost doživetij, so se udeležili predstavniki izbranih britanskih medijev, kot so National Geographic Traveller, Culture Trip, Foodism, Escapism, Olive Magazine in Greta's Travels. Med udeleženci je bil tudi Simon Willmore, predsednik britanskega združenja turističnih novinarjev The British Guild of Travel Writers. 

Ljubljana, meso edinstvenih kulinaričnih doživetij

turizem london

Sodobni gostje cenijo ponudbo lokalnih jedi, ki temeljijo na tradiciji in svežih sestavinah. Projekti, kot so Zelene nabavne verige, pripomorejo h kakovostni kulinarični ponudbi in s tem k avtentičnosti doživetij. Priznanja, kot je najnovejše Best Food Destination, pa so dokaz, da je Ljubljana v svetu cenjena in prepoznavna trajnostno naravnana destinacija za odlična in edinstvena kulinarična doživetja, k čemur je odločilno prispeval tudi Turizem Ljubljana.

Kaj so International Travel & Tourism Awards

International Travel & Tourism Awards (ITTA) v sodelovanju s turistično borzo WTM London skozi 15 kategorij nagrajujejo izjemne posameznike, podjetja, organizacije in druge deležnike za njihove izjemne prispevke globalni turistični industriji. Nagrajeni projekti in posamezniki so izpostavljeni kot primeri dobrih praks, ki navdihujejo in izobražujejo. Izbere jih neodvisna žirija, ki jo sestavljajo ugledni in izkušeni ljudje iz sveta turistične industrije. V kategoriji Best Food Destination – najboljše kulinarične destinacije so ocenjevali način in domiselnost promocije in podpore kulinariki v destinaciji z marketinškimi in piarovskimi kampanjami. Žirijo je zanimala tudi doslednost v izvajanju kulinarične ponudbe na destinaciji, pri čemer je izpostavila, da zaželeno kulinarično destinacijo definirajo odlična kakovost, edinstvenost in zapomljivost tako pri izdelkih kot v celotnem doživetju. Kajti, glede na izsledke Food Travel Monitorja iz leta 2016, je kar 93 % popotnikov poudarilo pomen hrane in pijače pri izbiri počitniške destinacije. Tiste z najbolj privlačno kulinarično ponudbo imajo več možnosti pritegniti obiskovalce, ki iščejo posebna tovrstna doživetja.

Preberite tudi: