torek, 20. 4. 2010

Ljubljana - SPK v Parizu

V Palači Unesca v Parizu je v ponedeljek, 19. aprila 2010, potekala predstavitev programa »Ljubljana - svetovna prestolnica knjige 2010«.

Udeležence prireditve je uvodoma nagovorila generalna direktorica Unesca Irina Bokova, ki je dejala, da se z nocojšnjim večerom Ljubljana vpisuje v častno verigo mest, ki so pred njo nosile ta prestižni naslov, in sicer Madrid, Aleksandrija, New Delhi, Antwerpen, Montréal, Torino, Bogotá, Amsterdam in Beyrouth, znan pa je tudi že njen naslednik v letu 2011 Buenos Aires. Častni naslov pod pokroviteljstvom UNESCO, ki je intelektualna agencija Združenih narodov, podeljuje žirija strokovnih organizacij: Mednarodno združenje založnikov, Mednarodna zveza knjigarnarjev in Mednarodna zveza knjižničarjev. Bokova je poudarila, da je knjiga povezovalni izraz človeškega duha, in da jo je treba v letu 2010, ki ga je OZN proglasila za Mednarodno leto zbliževanja kultur, uporabiti kot nenadomestljivo orodje za boj proti predsodkom, proti nezaupanju med različnimi kulturami in proti nepoznavanju in drugim preprekam, ki delijo človeštvo na nasprotne si tabore. Ljubljano je opisala kot mesto, kjer na osrednjem trgu kraljuje kip pesnika Franceta Prešerna, avtorja Zdravljice. V celoti je citirala kitico Žive naj vsi narodi, rekoč kako srečen je narod s tako himno in da bi to lahko bila tudi himna Unesca, s čimer je požela navdušen aplavz prisotnih.

V imenu delegacije iz Slovenije, ki je bila zaradi težav v letalskem prometu primorana v zadnjem trenutku odpovedati udeležbo na prireditvi, je nastopil veleposlanik Republike Slovenije v Franciji in stalni predstavnik Slovenije pri Unescu dr. Janez Šumrada. Prisotne je pozdravil v imenu župana Ljubljane Zorana Jankovića, drugih predstavnikov Mestne občine Ljubljana in ministrice za kulturo Majde Širca, kakor tudi Slavoja Žižka in glasbene skupine Branka Završana.

Dr. Šumrada je uvodoma poudaril, da je knjiga eden temeljnih stebrov slovenske identitete in preko številk in statistik iz slovenskega književnega življenja plastično prikazal zavezanost Slovencev knjigi. Dejal je, da je Ljubljana gotovo najmanjša izmed mest, ki so doslej nosila prapor Svetovne prestolnice knjige, vendar se naslanja na globoko razširjeno bralno kulturo v Sloveniji, kar se je nedvomno izkazalo tudi pri pripravljanju programa, ki je bil odločilen za pridobitev naslova. Na kratko je predstavil predviden program dogodkov, ki se bodo odvijali skozi vse leto, prisotnim predstavnikom francoske in mednarodne diplomatske in intelektualne srenje, ki so se v velikem številu udeležili prireditve, pa so razdelili programsko knjigo.

Dr. Šumrada je povzel tudi nagovor načelnika za kulturo MOL dr. Uroša Grilca, ki je svojem prispevku poudaril, da je Ljubljana odločena postati gostoljubni prostor srečevanja literatur vseh celin.

»Ljubljana – svetovna prestolnica knjige odpira nove prostore bralne kulture in nove prostore za branje, nove knjižnice, novo hišo literature, nove bralne parke, nove javne prostore, namenjene branju in promociji knjige. Pri tem ne hodi po varnih in utečenih poteh, temveč eksperimentira in se poigrava z idejami prihodnosti knjige, prihodnosti zavesti o pomenu branja za vsakega posameznika in s konkretnimi projekti, ki knjigo postavljajo za nosilko razvoja družbe«, je dr. Grilca povzel dr. Šumrada in nadaljeval, da je temeljni izziv Ljubljane, svetovne prestolnice knjige vprašanje, kako poslanstvo in vlogo Unesca de iure in de facto udejanjiti v programu Ljubljana – svetovna prestolnica knjige.

»Odgovor, ki ga je Ljubljana našla in ki je udejanjen v programu, temelji na ideji kozmopolitizma in z njim povezani etiki gostoljubja. Knjiga sama na sebi je nosilka kozmopolitizma in knjiga sama na sebi je etika gostoljubja. Neločljiva je od obeh. Zato novi prostori, zato nujnost novih prostorov in novih razsežnosti, kajti le skoznje lahko upamo na spreminjanje ustaljenih praks in norm, s katerimi je zaznamovano področje knjige, najsi gre za ustvarjalni, produkcijski ali bralni vidik. Program Ljubljane – svetovne prestolnice knjige je pravzaprav en sam premislek nove ideje kozmopolitizma, ki ga pooseblja knjiga in ki se ga bo v tem letu naužila Ljubljana ter ga obenem kot lastno izkušnjo ponudila svetu. Biti svetovna prestolnica knjige je izkušnja, ki bo Ljubljani pustila trajne sledi, sledi drugega. Na njih bo Ljubljana gradila svojo odprtost, gostoljubje in kozmopolitizem. Ljubljana bo v prihajajočem letu postala polis knjige«, je dr. Šumrada povzel besede načelnika Oddelka za kulturo MOL dr. Uroša Grilca.

 

Ljubljana, svetovna prestolnica knjige 2010 bo zaživela v petek, 23. aprila

 

Uvodne slovesnosti ob prevzemu Unescovega naslova »Svetovna prestolnica knjige« bodo potekale v petek, 23. aprila 2010.

Ob 12. uri bosta pred Mestno hišo župan Zoran Janković in predsednik Republike Slovenije ter častni pokrovitelj Ljubljane – svetovne prestolnice knjige 2010 dr. Danilo Türk dvignila zastavo svetovne prestolnice knjige in s tem bo Ljubljana tudi uradno zadihala v duhu knjige.

V Kinodvoru bo ob 15. uri srečanje s pisateljem akad. Borisom Pahorjem, glasnikom slovenske književnosti ob izidu njegove knjige »Zalivi / Čitanka«, ki jo je izdala Cankarjeva založba.

Ob 18. uri bo v Galeriji Kresija odprtje razstave ilustracij Župančičeve nagrajenke, akademske slikarke Jelke Reichman »Osvetljene podobe«.

Zaključek uvodnih slovesnosti bo ob 20. uri v Križankah, kjer Matjaž Berger pripravlja umetniško uprizoritev Timpan v diahroniji: poklon knjigi, branju in pisavam; srečanje znanosti, umetnosti in filozofije skozi optiko knjige.

Ta dan bo stekel tudi projekt Knjige za vsakogar, v okviru katerega bo mogoče na 217 prodajnih mestih (v knjigarnah, knjižnicah in kulturnih ustanovah) po vsej Sloveniji kupiti odlične knjige za 3 evre.

Do 23. aprila prihodnje leto se bo nato zvrstilo več kot 500 dogodkov, namenjenih spodbujanju branja, razvoju bralne kulture, večanju dostopnosti knjige, predstavljanju književnih zvrsti in svetovnih književnosti.

Več informacij o Ljubljani - svetovni prestolnici knjige 2010 lahko preberete tudi na spletni strani projekta.