sreda, 6. 10. 2021

Ljubljana že sedmič med najbolj trajnostnimi destinacijami na svetu

Ljubljana se je že sedmo leto zapored uvrstila na seznam Global TOP 100 Sustainable Destinations in s tem obdržala naslov ene izmed stotih najbolj trajnostnih destinacij na svetu. Na letošnjem seznamu so uvrščene destinacije iz 34 držav.

Mednarodno strokovno žirijo je tokrat prepričal projekt KulKul trenutek, s katerim smo povezali kulturo in kulinariko, pogosta motiva domačih in tujih obiskovalcev za prihod v Ljubljano. V okviru projekta vsak mesec razkrijemo novo zgodbo kot navdih prebivalcem in obiskovalcem Ljubljane. Prva - marčevska - nas je ponesla v rimske čase z Emonsko oziroma Maxijevo rezino, nato smo obujali slovensko etnografsko izročilo s pehtranovo potico in lePotičko, pa se seznanjali z žlahtno Plečnikovo dediščino, junija smo prepletli umetnost in kavo, julija je bila obarvana grajsko, avgustovska je bila poetična, septembrska pa umetniška.
Eden od ocenjevalcev je o projektu zapisal: "Zaradi teh zgodb si želite potovati v Ljubljano in doživeti prav vsak KulKul trenutek. Gre za inovativno ponudbo, ki obiskovalce pritegne in spodbudi k raziskovanju Ljubljane."

Neprofitna mednarodna organizacija Green Destinations po strogih merilih ocenjuje in podeljuje priznanja najboljšim praksam svetovnega zelenega in trajnostnega turizma ter vsako leto organizira eno največjih mednarodnih konferenc o trajnostnem turizmu, Global Green Destinations Days. Priznanja podeljujejo destinacijam, ki si prizadevajo iskati trajnostne in odgovorne rešitve ter ustvarjajo navdihujoče zgodbe, ki so lahko zgled ostalim destinacijam. 

Ljubljana se je na lestvico stotih najbolj trajnostnih destinacij na svetu (Global Top 100 Sustainable Destinations) prvič uvrstila leta 2014 in svoje mesto obdržala tudi letos, kar nas uvršča v sam vrh največkrat nagrajenih za dosežke na področju trajnostnega turizma. Smo tudi edino mesto na svetu, ki je ta naslov prejelo že sedmič.

Preberite tudi: