petek, 28. 10. 2011

Ljubljani priznanje CIVITAS

Ljubljana je prejela priznanje za izjemne dosežke na področju mestnega prometa in za aktivno zastopanje pobude CIVITAS.

Evropska komisija vsako leto v sklopu pobude CIVITAS podeli nagrade mestom, ki so naredila največ za vzpostavitev čistejšega mestnega prometa. Nagrada CIVITAS (CIVITAS Award) je priložnost, da mesta poudarijo svoje dosežke in najbolj izjemne, ambiciozne in inovativne rešitve na področju trajnostne mobilnosti. Zmagovalci oziroma dobitniki tega priznanja so javno razglašeni za odlične primere dobrih praks in modele za druga mesta, ki lahko posnemajo njihove ukrepe, uporabijo njihova znanja in izkušnje ter se zgledujejo po njihovih dejanjih.

CIVITAS nagrade so razdeljene po kategorijah, in sicer za tehnične inovacije, vključevanje javnosti in CIVITAS mesto leta 2011. Ljubljana se je letos prijavila za slednjo, a jo je dobil Utrecht , za petami pa mu je bil Stockholm. Utrecht je prav tako slavil zmago v kategoriji tehnične inovacije (finalista sta bila Stockholm in Trbiž), Gent, ki je partnersko mesto v projektu CIVITAS ELAN, pa je dobil nagrado za najboljše poteze na področju vključevanja javnosti (finalista sta bila Burgos in Brighton&Hove).

Kljub temu, da Ljubljana ni bila nagrajena s »kipcem«, je prejela priznanje za izjemne dosežke na področju mestnega prometa in za aktivno zastopanje pobude CIVITAS. »Skozi jasno politično vodstvo in kontinuirano posvetovanje s strokovnjaki in z lokalnimi deležniki je mesto uspešno načrtovalo, uvedlo in ocenilo nekatere prometne ukrepe. V tem smislu je Ljubljana dokazala, da jo lahko označimo za paradigmo odličnosti, ki navdihuje in služi kot model za usmerjanje in spodbujanje nadaljnjega razvoja trajnostnomobilnostnih pobud v Evropi.
Evropska komisija Ljubljano kot nominiranko za nagrado CIVITAS v tretji kategoriji priznava za eno od najboljših evropskih mest, ki resnično prispevajo h kakovosti življenja Evropejcev,« piše na priznanju, ki sta ga podpisala Felix Leinemann, predstavnik kabineta Evropske komisije, in novi predsedujoči Političnemu svetovalnemu odboru pobude CIVITAS Bruno Pereira, ki je na tem položaju nasledil ljubljanskega mestnega svetnika Romana Jakiča.