četrtek, 10. 10. 2019

Ljubljana, evropska zmagovalka pametnih rešitev v turizmu

V okviru projekta Evropska prestolnica pametnega turizma smo prejeli prestižno priznanje za najboljše evropsko mesto na področju digitalnih rešitev.

Ljubljano je v Helsinkih za zmagovalko razglasila skupina neodvisnih strokovnjakov na podlagi kandidature, v kateri smo predstavili naše najpomembnejše ukrepe in načrte s področja trajnostnega razvoja, dostopnosti, digitalizacije ter kulturne dediščine in ustvarjalnosti.

Ljubljana najboljša na področju digitalizacije

Strokovna žirija je izmed desetih mest v ožjem izboru Ljubljano izbrala za najboljšo na področju digitalizacije. Pohvalila je številne pametne rešitve, spletno stran z bogato vsebino in aplikacije - še posebno jih je navdušila aplikacija Tap water za lociranje pitnikov po mestu. V letošnjem ocenjevanju je sodelovalo 35 mest iz 17 držav članic, med katerimi je neodvisni odbor strokovnjakov izbral deset mest, ki so v vseh štirih tekmovalnih kategorijah izkazala odličnost.
Mag. Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana, je med drugim predstavila uspešne projekte in iniciative Mestne občine Ljubljana in Turizma Ljubljana, kot so Zelene nabavne verige in Borza lokalnih živil, urbano čebelarjenje, nove pohodniške poti v regiji Osrednje Slovenije ter nov produkt Vonj Ljubljane, ki je še v procesu nastajanja. Glede dostopnosti je izpostavila projekte, ki omogočajo lažje gibanje in informiranje, tudi oseb s posebnimi potrebami (taktilne oznake, mobilna aplikacija Ljubljana by Wheelchair, prilagojenost javnega mestnega prometa, Kavalirji in električni priklop za invalidske vozičke) ter možnost souporabe električnih vozil Avant2Go. Na področju digitalizacije je kot novost najavila chatbota za meščane in obiskovalce na FB straneh Turizma Ljubljana in MOL, nadgradnjo mobilnih aplikacij Nexto in Urbana ter pametne projekte v okviru BTC City. Pri predstavitvi kulture je poudarila preko 14.000 dogodkov letno, ki ponujajo kulturna, športna, kulinarična in turistična doživetja mesta ter povezovanje ponudbe v predelih izven mestnega jedra, s čimer želijo preusmeriti turistične tokove.

Kaj je Evropska prestolnica pametnega turizma

Projekt Evropska prestolnica pametnega turizma predstavlja pobudo Evropske komisije za povečanje prepoznavnosti Evrope kot turistične destinacije in vzpostavitve platforme za izmenjavo najboljših praks na področju turizma med evropskimi mesti. Pametno turistično mesto opredeljuje kot mesto, ki uporablja svoj ozemeljski, socialni in človeški kapital za rast turističnega sektorja, blaginjo mesta in boljšo kakovost življenja za prebivalce, nudi obogatene in prilagojene turistične izkušnje z vrednotenjem lokalnih sredstev ob spoštovanju in vključevanju lokalnih skupnosti ter omogoča dostop do turističnih storitev in izdelkov z uporabo novih tehnologij, medsebojne povezanosti in storitev.
S pridobljenim priznanjem smo dobili potrditev, da smo uspeli nadgraditi in izboljšati mesto kot bivalno in potovalno destinacijo. Veseli nas, da ostajamo navdih drugim turističnim destinacijam po vsej Evropi.

Preberite tudi: