ponedeljek, 15. 10. 2018

Ljubljanski grad v rožnati barvi

Rožnati oktober je svetovni mesec boja proti raku dojk, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah, 15. oktober pa je dan zdravih dojk. Ljubljanski grad bo ta dan v podporo rožnatemu oktobru osvetljen z roza barvo.

V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli več kot 1300 žensk in okoli deset moških, več kot 400 žensk in nekaj moških pa umre. Nacionalni inštitut za javno zdravje zato spodbuja prebivalce Slovenije k udeležbi v vseh treh presejalnih programih (Dora, Zora, Svit) in ostalih preventivnih programih, ki so jim na voljo v zdravstvenih domovih.

stojnica Zdruzenja Europa Donna
Skupaj z javnim zavodom Mladi zmaji smo rožnati oktober obeležili tudi z barvanjem in pisanjem pozitivnih sporočil na zvonce za kolesa. S tem smo skupaj spodbujali zdravo izbiro in pozivali h gibanju. Raje se usedite na kolo kot pa v avto, saj je zdrav življenjski slog najboljša preventiva pred rakom.

V okviru rožnatega oktobra v slovenskem združenju za boj proti raku dojk Europa Donna tudi letos pripravljajo številne aktivnosti, ki se jim pridružujemo tudi v Ljubljani: Ljubljanski grad bo obarvan rožnatona progah mestnega potniškega prometa pa vozi tudi posebni Europa Donna avtobus. V okviru rožnatega meseca predstavljamo tudi razstavo Body Worlds Vital, ki bo na Gospodarskem razstavišču na ogled od 20. oktobra do 20. januarja prihodnje leto.
Razstava plastiniranih originalnih teles in organov prikazuje, kakšne so razlike med zdravim, ogroženim in obolelim telesom oziroma organi. Razstavo bodo dopolnjevala brezplačna predavanja o pomenu zdravega življenjskega sloga, od zdrave prehrane do gibanja, ter predstavitev raznih obolenj in bolezni sodobnega časa.