ponedeljek, 19. 11. 2018

Lutkovni muzej na Malti prejel posebno nagrado

Na Letni konferenci Mreže evropskih muzejskih organizacij v Valleti na Malti je Lutkovni muzej na Ljubljanskem gradu prejel posebno nagrado žirije.

Nagrado Otroci v muzejih, ki nagrajuje izvirnost in odličnost približevanja kulturne dediščine otrokom podeljujeta Evropska muzejska akademija in Mednarodno združenje otroških muzejev.
Letos so podelili dve nagradi, glavna je šla v Singapur, oddelku za izobraževanje na področju umetnosti Narodne galerije, posebno nagrado pa je žirija namenila Lutkovnemu muzeju Ljubljana.

V ožji izbor za nagrado je bilo sicer uvrščenih 12 muzejev iz Avstralije, Danske, Nemčije, Italije, Nizozemske, Švice, Velike Britanije, Slovenije in Singapura.

Lutkovni muzej smo ustanovili leta 2015, deluje pa pod okriljem Lutkovnega gledališča Ljubljana in Ljubljanskega gradu. Gre za večplasten projekt, ki je poleg razstave slovenskih lutk na Ljubljanskem gradu vzpostavil tudi sistemsko skrb za področje slovenske lutkovne dediščine.
Vzpostavitev muzeja smo financirali s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj in Ministrstva za kulturo, sofinanciramo pa tudi njegovo delovanje.