torek, 5. 6. 2012

Mednarodna konferenca in fotografska razstava v Genovi

Na mednarodni fotografski razstavi EU projekta Kreativna mesta "Trajnost urbanega prostora in kreativni razvoj mest" sodelujeta mlada slovenska fotografa Ajda Schmidt in Marijo Župan.

7. in 8. junija 2012 bo v Genovi mednarodna konferenca in delavnica »Kreativni urbani razvoj mest«, ki jo organizirajo italijanski partnerji v evropskem partnerskem projektu Kreativna mesta (Creative Cities), katerega slovenska partnerja sta Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije (RRA LUR) in Inštitut za ekonomska raziskovanja (IER).

V okviru konference bo v četrtek, 7. junija 2012, ob 18. uri v razstavnem prostoru Sala Dogana Palazzo Ducale slavnostno odprtje fotografske razstave »Trajnost urbanega prostora in kreativni razvoj mest«. Na razstavi se predstavlja 10 mladih fotografov iz petih evropskih mest: Ljubljana, Gdansk, Genova, Leipzig in Pécs, ki skozi fotografski objektiv prikazujejo odnos med mestom in urbanim okoljem. S štirimi deli se predstavljata tudi študenta Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani Ajda Schmidt in Marijo Župan. Njun mentor je prof. Milan Pajk.

Ajda Schmidt in Marijo Župan sta sodelovala že na več domačih in mednarodnih fotografskih razstavah in festivalih.

Ajda Schmidt je svoje fotografije razstavila v galeriji Photon (2009, 2011), na 5. bienalu Vizualnih komunikacij v Ljubljani (2011) in na mednarodni razstavi grafičnega oblikovanja in vizualnih komunikacij Zgraf v Zagrebu (2012).

Marijo Župan je sodeloval in osvojil prvo mesto v mednarodnem fotografskem projektu: »Photographic experience« (2009, 2011). Ajda Schmidt se v Genovi predstavlja s fotografijama, ki nosita naslov »No location specified« in »I’ll come back tomorrow«, ki sta nastali v Ljubljani lansko poletje. Razstavljeni deli Marija Župana sta rezultat fotografskega eksperimentiranja s svetlobnimi vzorci, ki so avtorja navdihnili na ljubljanskih ulicah.

Razstavljena fotografska dela bodo v Genovi na ogled od 8. do 24. junija.

Mednarodne konference in delavnice, ki potekata pod naslovom Kreativni urbani razvoj, se udeležujejo partnerji iz petih mest, ki sodelujejo v projektu Kreativna mesta. Prvi dan konference (7. junij) bo namenjen razpravi o evropskih mestih, ki imajo dobro razvito področje kreativnih industrij. Svoje poglede na to, kako mesta vplivajo na razvoj kreativnih industrij in delovanje kreativne ekonomije, bodo predstavili urbanist in marketinški strokovnjak Charles Landry, arhitekt in kulturni antropolog Franco La Cecla in direktorica podjetja Urban Lab Anna Corsi. Predavanja in okroglo mizo (v angleškem jeziku) boste lahko v četrtek, 7. junija, spremljali na spletni strani projekta Creative Cities od 9. ure naprej.

V petek, 8. junija 2012, bodo udeleženci konference sodelovali na delavnici, ki bo posvečena zaščiti avtorskih pravic. Delavnico bo vodil Giovanni Batista Gallus, mednarodni strokovnjak na področju avtorskega prava in poznavalec avtorskih pravic na področju odprto kodne programske opreme.

 
O projektu Kreativna mesta (Creative Cities)


V projektu Kreativna mesta sodeluje enajst partnerjev iz petih srednjeevropskih mest. Partnerji si prizadevajo, da bi z različnimi aktivnostmi spodbudili večjo vključenost kreativnih industrij v gospodarstvo. Za doseganje tega cilja so potrebni predvsem poslovno usposabljanje ustvarjalcev, promocija kompetenc in potencialov ustvarjalcev za gospodarstvo ter spodbujanje novih oblik sodelovanja pri ustvarjanju novih produktov in storitev z visoko dodano vrednostjo. Slovenska partnerja projekta sta RRA LUR in IER. V projektu poleg Ljubljane sodelujejo še štiri srednjeevropska mesta (Gdansk, Genova, Leipzig in Pécs).

RRA LUR