sreda, 13. 5. 2015

Mednarodni dan boja proti homofobiji in transfobiji

Ob mednarodnemu dnevu boja proti homofobiji in transfobiji je v sredo, 13. maja 2015, v Mestni hiši potekala okrogla miza o vsakdanjem življenju LGBT-oseb, ob tem so bili podeljeni tudi certifikati LGBT prijazno.

V počastitev mednarodnega dneva boja proti homofobiji, transfobiji in bifobiji (IDAHOT), je v sredo, 13. maja 2015, v Mestni hiši potekala okrogla miza o vsakdanjem življenju lezbijk, gejev, biseksualcev in transspolnih ljudi. IDAHOT obeležujemo 17. maja, ker je na ta dan leta 1990 Svetovna zdravstvena organizacija iz Mednarodne klasifikacije bolezni in sorodnih zdravstvenih problemov črtala homoseksualnost.

V Mestni občini Ljubljana se zavedamo, da je potrebno spodbujati aktivnosti, ki bi vplivale na širši družbeni odnos do lezbične, gejevske, biseksualne in transspolne (LGBT) skupnosti. V ta namen Mestna občina Ljubljana že vrsto let podpira različne programe nevladnih organizacij s tega področja, aktivno pa se vključuje tudi v osveščanje širše javnosti. Tako je v sodelovanju z nevladnimi organizacijami bila konec leta 2013 izdana knjižica Mavrična Ljubljana, lansko leto pa vzpostavljen certifikat LGBT prijazno.

Ena od osveščevalnih aktivnosti je bila tudi tokratna okrogla miza o vsakdanjem življenju LGBT-oseb, kjer so bile med drugim izpostavljene vsakodnevne zadrege, problemi in diskriminacija LGBT-oseb, ki je heteroseksualne osebe včasih niti ne opazijo, saj izhajajo iz svojega stališča in jim je tak pogled samoumeven (npr. pogovor o partnerju oziroma partnerici, pogovor o otrocih). Gostje in gosti dr. Barbara Rajgelj, dr. Mojca Urek, mag. Anja Koletnik, dr. Roman Kuhar in Miha Lobnik so svoje izsledke raziskav ter lastne izkušnje predstavili v pogovoru, ki ga je vodil Mitja Blažič.

Po razpravi je župan Zoran Janković podelil certifikate LGBT prijazno. Tokratni prejemniki certifikata so Zavod za oskrbo na domu Ljubljana, Javni stanovanjski sklad MOL in Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Certifikat LGBT prijazno pridobijo organizacije (javne in zasebne), ki izpolnijo dva kriterija – opravijo izobraževanje za pridobitev certifikata ter prenesejo pridobljeno znanje na sodelavce. Trenutno je za pridobitev certifikata prijavljenih 12 javnih in zasebnih organizacij.

Dobre prakse MOL na LGBT področju so opažene tudi v tujini. Tako je MOL od lanskega leta vključena v evropsko mrežo mavričnih mest, kjer si predstavniki evropskih mest (Dunaj, Berlin, Torino, Zürich, …) izmenjujejo dobre prakse na LGBT področju. S podpisom memoranduma o sodelovanju v mreži mavričnih mest pa se je MOL tudi zavezala, da bo razvijala lokalno LGBT-politiko tudi v prihodnje.