ponedeljek, 1. 4. 2019

Mednarodni dan knjig za otroke

2. april, rojstni dan Hansa Christiana Andersena, je Mednarodna zveza za mladinsko književnost razglasila za mednarodni dan knjig za otroke.

Poslanico ob letošnjem dnevu knjig za otroke je napisal litovski otroški pisatelj in ilustrator Kęstutis Kasparavičius, ki je maja 2016 v Mestni hiši skupaj z otroki narisal Žirafo velikanko. V poslanici med drugim zapiše: »Knjige nam pomagajo, da ne hitimo, knjige nas učijo opazovanja, knjige nas vabijo, pravzaprav nas kar silijo, da sedemo. /…/ Tisti, ki bere, naj bo otrok ali odrasel, je vendar že sam po sebi mnogo zanimivejši od tistega, ki se knjigo boji prijeti v roke in kar naprej hiti, saj nima časa, da bi se usedel in se razgledal okoli sebe.« Celotno poslanico lahko preberete tukaj.

Spodbujamo branje med najmlajšimi

V Mestni občini Ljubljana se zavedamo pomena knjig in branja od najmlajših nog, zato s projektom Ljubljana bere že od leta 2008 naprej vsako leto z vrhunsko izvirno slovensko otroško knjigo obdarimo triletnike ob sistematskem zdravstvenem pregledu, prvošolce ob vstopu v šolo in četrtošolce. Na ta način spodbujamo družinsko branje. Triletnikom berejo starši, odrasli bratje in sestre, stari starši. Prvošolce s knjižnim darilom ob vstopu v šolo spodbujamo k samostojnemu branju in ustvarjanju. Knjigo prejmejo tudi četrtošolci ob obisku šolske knjižnice.

Ljubljana, Unescovo mesto literature

unesco2

11. decembra 2015 smo prejeli stalni naziv Ljubljana, mesto literature, ki ga Unesco podeljuje mestom z bogato literarno dediščino in živahnim sodobnim literarnim utripom, ki se zavedajo pomena kulture in knjige za trajnostni razvoj mesta. Poleg Ljubljane ta naziv nosi le še 27 mest po vsem svetu.

 

Preberite še: