četrtek, 27. 1. 2022

Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta

V Ljubljani vsako leto obeležujemo 27. januar, mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. Rdeča nit letošnjega obeleževana je Spomin, dostojanstvo in pravičnost.

V Mestni občini Ljubljana skupaj z Judovskim kulturnim centrom in Miniteatrom v spomin na judovske someščane postavljamo spotikavce, kamne spomina za vse, ki so bili iz mesta izgnani v koncentracijska taborišča.

podžupan Dejan Crnek med polaganjem spotikavcev
Podžupan Dejan Crnek je položil spotikavca na Križevniški ulici

Projekt postavite spominskih obeležij v tlaku, t.i. kamnov spotike - spotikavcev, ki si ga je zamislil nemški umetnik Günter Demnig v spomin na žrtve holokavsta, v Ljubljani uresničujemo od leta 2018, doslej smo na različnih lokacijah po Ljubljani položili 68 spotikavcev, od tega sedem v lanskem letu (dva na Križevniški ulici, enega na Vegovi ulici, ter 4 na Korytkovi ulici), s polaganjem pa bomo še nadaljevali.

Spomin, dostojanstvo in pravičnost

V Judovskem kulturnem centru Ljubljana ob dnevu spomina na žrtve holokavsta kulturne dogodke, ki spominjajo in opominjajo na grozote holokavsta. Program se bo začel ob 12. uri v Miniteatru s projekcijo filma Babica, sledil bo pogovor v sodelovanju z veleposlaništvom Republike Poljske, ob 19. uri pa poklon vsem slovenskim žrtvam holokavsta z branjem njihovih imen. Dogajanje se bo zaključilo ob 20. uri s predstavo Judovski pes.

Preberite tudi: