sreda, 18. 5. 2022

Mednarodni muzejski dan

Ni boljšega načina za praznovanje Mednarodnega dneva muzejev, kot da se v sredo, 18. maja, sami, s prijatelji ali z otroki, odpravite v svoj najbližji muzej ali galerijo. Vstop za oglede razstav in sodelovanja na dogodkih je ta dan brezplačen.

Letošnji Mednarodni dan muzejev poteka pod sloganom Moč znanja naj razsvetli misli in razširi obzorja. 

Širimo obzorja z Mestnim muzejem Ljubljana

Najstarejse leseno kolo z osjo na svetu. Foto: Andrej Peunik, MGML
Najstarejše leseno kolo z osjo na svetu z razstave Ljubljana. Zgodovina. Mesto. Foto: A. Peunik, MGML

 

Mestni Muzej vabi na številne razstave in dogodke. Izpostavljamo:

  • Ljubljana. Zgodovina. Mesto. je razstava o večtisočletni zgodovini naše prestolnice, na kateri ob vsakem obisku odkrijete in izveste kaj novega o Ljubljani. Po razstavi vas vsako polno uro peljejo muzejski vodiči.
  • dr. Otmar Pirkmajer. Pozabljene elite je razstava o življenju pravnika, publicista, politika ter prvega rektorja univerze Svobodna Evropa in človeka, ki je dvakrat preživel koncentracijsko taborišče Dachau. Po razstavi vas ob 11.00 pelje avtorica razstave dr. Irena Žmuc!
  • Rimske steklene posode z Dunajske ceste si oglejte v vitrini muzejske zakladnice, kjer ob Mednarodnem letu stekla razstavljamo krhko bogastvo iz emonskih grobov.
  • Ob 18.00 vabljeni na predavanje Juraja Chmiela, veleposlanika Češke Republike v Sloveniji, o politično-zgodovinskem ozadju nastanka Plečnikovih del na Češkem. Sledi projekcija dokumentarnega filma Jože Plečnik na Praškem gradu (2000, režija Judita Křížová).

Mestni muzej Ljubljana je le ena od lokacij javnega zavoda Muzej in galerije mesta Ljubljane, ki na ta dan ponuja brezplačne oglede. Seznam ostalih razstav na drugih lokacijah najdete tukaj.

V Švicariji predstavitev Sekcije za oblikovanje in grafiko  

Na Mednarodni dan muzejev vas vljudno vabimo tudi v Mednarodni grafični likovni center Švicarija, kjer organizirajo predstavitev in pogovor s člani Sekcije za oblikovanje in grafiko SOG. Z Alešem Sedmakom in drugimi člani sekcije bodo širši javnosti osvetlili ta do sedaj slabše poznani fenomen. Prikazana bosta tudi bogata plakatna in grafična produkcija, ustvarjena v SOG, ter dokumentarno gradivo. Dogodek, ki sodi v okvir spremljevalnega programa razstave Foto/grafika: vloga fotografije v grafiki in grafičnem oblikovanju sedemdesetih let, bo povezoval Gregor Dražil.

Preberite tudi: