petek, 1. 6. 2012

Mestna občina Koper pristopila k RCERO Ljubljana

Župana Ljubljane in Kopra, Zoran Janković in Boris Popovič, sta 1. junija 2012 podpisala pogodbo o pristopu Mestne občine Koper k skupnemu ravnanju z odpadki v regijskem centru za ravnanje z odpadki Ljubljana – RCERO Ljubljana.

Projekt nadgradnje RCERO Ljubljana je najobsežnejši projekt na področju problematike ravnanja z odpadki v Sloveniji in je s 65,88 odstotki sredstev sofinanciran iz Kohezijskega sklada. Nosilni investitor je Mestna občina Ljubljana, v projekt pa je zdaj še z dvema novima občinama pristopnicama, ki sta se zavezali k skupnemu koriščenju načrtovanih kapacitet RCERO Ljubljana, vključenih že 28 občin.

Župan Mestne občine Koper Boris Popovič je uvodoma poudaril, da predstavlja področje ravnanja z odpadki eno pomembnejših področij komunalnega gospodarstva in da si Mestna občina Koper že od prvega dne njegovega županovanja prizadeva, da bi najbolj optimalno, predvsem pa najbolj zadovoljivo za svoje občanke in občane, končno in dokončno rešila to problematiko. »Nisem mogel iz tega tunela, zato sem prosil župana Mestne občine Ljubljana Zorana Jankovića za pomoč. Prepričan sem namreč, da bo zadeve peljal v pravo smer,« je še pojasnil prvi mož koprske občine. Pristop Mestne občine Koper k projektu RCERO Ljubljana je pozdravil tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je poudaril, da so priključitev MOK k projektu soglasno podprli prav vsi družbeniki.

S podpisom te pogodbe sta se podpisnici dogovorili, da mora Mestna občina Koper predati, Snaga Javno podjetje d.o.o. pa v obdelavo letno prevzeti 16 tisoč ton mešanih komunalnih odpadkov in 800 ton biorazgradljivih odpadkov.

V projekt je zdaj poleg Mestne občine Ljubljana vključenih že 27 občin (Brezovica, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Horjul, Ig, Medvode, Škofljica, Velike Lašče, Domžale, Kamnik, Komenda, Trzin, Lukovica, Moravče, Vodice, Mengeš, Grosuplje, Ivančna gorica, Dobrepolje, Ribnica, Loški Potok, Sodražica, Cerklje na Gorenjskem, Bloke, Žiri, Gorenja vas-Poljane, Mestna občina Koper), zato RCERO Ljubljana sodi med najpomembnejše projekte s področja ravnanja z odpadki v Republiki Sloveniji.

Celoten projekt, za katerega je Evropska komisija odločbo izdala aprila 2009, po pooblastilu Mestne občine Ljubljana (MOL) ter preostalih občin vodi in izvaja javno podjetje Snaga. Po napovedih direktorja Snage Ljubljana Janka Kramžarja bo cena odlaganja koprskih smeti v Ljubljani »značilno« nižja od današnje, v roku petih letih naj bi ta znašala med 95 in 115 evrov na tono odpadkov. Poleg tega pričakuje, da bi lahko v 15 letih energija, ki jo bodo pridobivali s predelavo odpadkov, dobila ceno, kar bi posledično znižalo stroške odlaganja in predelave.

JP Snaga d.o.o.