ponedeljek, 12. 12. 2022

Mesto bere kratke zgodbe

Mestna knjižnica Ljubljana z novo sezono projekta Mesto bere vabi svoje člane k raziskovanju poetike kratkih form. Za vas so pripravili seznam več kot 60 naslovov kratkih zgodb, romanov, risoromanov - zgodb v stripu in krajših proznih besedil avtorjev in avtoric iz vsega sveta, ki prikazujejo raznolike obraze sodobne realnosti in družbene razmere. Projekt Mesto bere se zaključi 3. maja 2023.

Kdo vse lahko sodeluje? 

Pri bralnem projektu lahko sodelujete člani Mestne knjižnice (16+), ki boste prebrali vsaj 5 knjig z aktualnega seznama priporočenih knjig in do 3. maja 2023 poslali izpolnjen obrazec ali izpolnili e-obrazec.

O knjigah

Mesto bere seznam knjig

V petih bralnih mesecih bomo preizpraševali kratke zgodbe avtorjev in avtoric iz vsega sveta, literaturo, ki odpira zanimiva intimna in družbena vprašanja, ki jim dodajamo izbor zanimivih naslovov novejše svetovne krajše proze. 

Knjige tokrat v prvi plan povečini prinašajo prvoosebni pogled, zgoščeno in jedrnato pripoved, pogosto eksperimentalno, ko so detajli pomembnejši od širše slike, in ko iz podrobnosti lahko uziramo tudi kontekste. Izbor knjig krajših literarnih form, ki lovijo utrinke življenja po več tirih hkrati, vsebinsko usmerjamo na žanrsko in vsebinsko raznolike zgodbe o identiteti, begunstvu, ženskah, raziskujemo identitete v različnih kontekstih in socialnih okoljih, multikulturalizem, obraze revščine, okoljske probleme, do kafkovskih podob sodobnega sveta.

Nič resnično, pa vse dovoljeno, če ne nasploh, pa v literaturi. V zbirkah kratkih zgodb svet ni samo eden, obstaja množica plasti, ki jih avtorji in avtorice razgrinjajo skozi zgodbe, junaki v zgodbah na najrazličnejše načine iščejo pot do sreče, ki pa se, sreča, skozi epizode in groteskne preobrate skoraj vedno izkaže kot neuresničljiva želja.

Problematika begunstva

Ena od najtežjih tem, ki je zaznamovala svet in tudi zadnje literarno desetletje je problematika begunstva. Med tujimi avtorji in avtoricami, ki so se v zgodbah lotili migracij in usod prebežnikov na našem seznamu izpostavljamo z evropsko nagrado za književnost nagrajena zbirka Izgnanstvo Çiler İlhan (Cankarjeva založba, 2017). Med slovenskimi avtorji, ki so v literaturo skušali ujeti izmuzljive identitete begunstva, pa v branje priporočamo Zorana Kneževića, Dvoživke umirajo dvakrat (Cankarjeva založba, 2014), Fugato Veronike Simoniti (Litera, 2019) in Vesno Lemaić z zbirko kratkih zgodb Dobrodošli (Cankarjeva založba, 2018), razmišljanjih o nas in drugih, domačinih in tujcih, bolečih vprašanjih identitete, za katere je avtorica leta 2019 dobila nagrado novo mesto za zbirko kratkih zgodb.

Seznam knjig  

Več o samem projektu in pravilih sodelovanja

Preberite tudi: