sreda, 29. 9. 2021

Mojstrska delavnica PAPLAB z inovativnimi izdelki iz invazivnih tujerodnih rastlin

Mojstrska delavnica PAPirni LABoratorij ali PAPLAB za ročno izdelavo papirja je rezultat 400 letne stare obrti, invazivnih tujerodnih rastlin in ustvarjalnosti. Vzpostavili smo jo v okviru evropskega projekta APPLAUSE, zdaj pa predstavljamo tudi njeno spletno trgovino.

V mojstrski delavnici, ki deluje pod okriljem javnega podjetja VOKA SNAGA izdelujejo ekskluzivno zbirko unikatnih papirnatih izdelkov iz japonskega dresnika, celuloze ali bombaža. Vsi izdelki so zasnovani in oblikovani na način, ki je prijazen tako do uporabnika kot tudi do okolja.

Ovojnice in cvetlično pismo 

 ovojnica

 Ob posebni priložnosti je lepo podariti lično in ročno izdelano ovojnico ali cvetlično pismo, v katero zapišemo izbrane besede ali verz za izbrano osebo. Izdelava v mojstrski delavnici traja do 3 ure. 

cvetlično pismo


Semenski papir

semenski papir

Semenski papir je domiseln pripomoček, ki ga lahko uporabite pri vzgoji lončnic ali pa ga podarite. Na voljo je semenski papir s semeni paradižnika, marjetice ali korenja. Uporabite ga tako, da v lonček natresete zemljo, nanjo naložite semenske liste ter jih zalijete. Nato jih prekrijete s tanko plastjo zemlje in ponovno zalijete. Lonček postavite na zračen in sončen prostor ter poskrbite, da je zemlja v njem vedno vlažna. Ko semena vzklijejo, jih lahko presadite v večje lonce.

Papirni lonček za sajenje rastlin

 lonček

 Papirni lonček je narejen iz odstranjenih invazivnih rastlin (japonski in češki dresnik). Zaradi svoje strukture materiala je biološko razgradljiv. Lonček z rastlino lahko namreč posadimo neposredno v zemljo, saj bodo korenine predrle celulozni lonček, papirna kaša pa se bo v zemlji razgradila.

Hud Cek'r

 cekar

Ta edinstvena ročno izdelana papirna torba s pralnim tekstilnim vložkom je okolju prijazna, lepa in zanesljiva sopotnica. Izdelana je iz trajnostnih materialov. Z vami gre lahko na tržnico, v knjižnico, na izlet ali piknik. Je trpežna in zasnovana tako, da jo je kljub papirni osnovi mogoče uporabljati dlje časa, saj se tekstilni del loči ter opere v pralnem stroju (na 30°c). Tekstilni del blaga je iz ponovne uporabe (večinoma bombaža ali lana), izdelale pa so ga šivilje v Centru ponovne uporabe. Papirno ogrodje je iz japonskega dresnika, ročaj iz naravne konopljine vrvi.

Vsi omenjeni izdelki so na voljo v spletni trgovini PAPLAB, kjer z vsakim nakupom prispevate k bolj zdravemu lokalnemu okolju. Mojstri v papirni delavnici izdelujejo tudi različne izdelke po naročilu, med drugim šatulje, knjižna kazala, razne listine, vizitke in drugo.

Preberite tudi: