sreda, 17. 4. 2019

Na nabrežjih Ljubljanice bomo zaključili akcijo Za lepšo Ljubljano

V soboto, 20. aprila 2019, na Čevljarskem mostu ter nabrežjih Ljubljanice pripravljamo zaključek tradicionalne spomladanske akcije Za lepšo Ljubljano. Vabljeni, da se pridružite zabavnemu in izobraževalnemu programu, ki bo potekal med 10. in 14. uro.

Dogajanje na Čevljarskem mostu

Od 10. do 14. ure bo na Čevljarskem mostu potekal glasbeni program z didžejem, okoli 13. ure pa bo nastopila pevka Ditka s pesmijo Ne bodi kot drugi. Mlajši obiskovalci se bodo lahko zabavali s pobarvankami, fotografirali z Ljubljanskim zmajčkom in si z njegovo podobo na začasnem tatuju okrasili roke. Poslikava obraza otrok bo na voljo med 11. in 13. uro. 

Ali veste, kako lahko uporabimo invazivne rastline

Na Čevljarskem mostu se lahko med 10. in 14. uro pridružite delavnicam, na katerih bomo prikazali izdelavo papirja iz invazivnih rastlin ter tisk z lesenimi črkami. Delavnici sodita v okvir evropskega projekta APPLAUSE. 

papir iz japonskega dresnika
V Ljubljani smo že leta 2016 izdelali prvi papir iz invazivne rastline japonski dresnik. V okviru projekta APPLAUSE pa smo izdelali papir iz kanadske/orjaške zlate rozge 

Tisk z lesenimi črkami na tiskarskem triciklu

Vabljeni v svet oblikovanja, tipografije in starih tiskarskih tehnik. Na starem triciklu, spremenjenem v tiskarno bomo tiskali po starem. Z lesenimi in svinčenimi črkami bomo oblikovali in tiskali plakate, ki opozarjajo na problematiko tujerodnih invazivnih vrst v naravi. Raziskovali bomo teksture, odtisnili linorez in se igrali s črkami. Tiskali bomo ročno na preprosti stiskalnici za visoki tisk.

Delavnico pripravlja tipoRenesansa - Studio za visoki tisk

Planet iz invazivnega papirja

Za vsako tono papirja pade 25 dreves, potrebe po papirju pa kljub digitalizaciji še vedno naraščajo. Podnebne spremembe in okoljsko opustošenje nas izzivajo k iskanju novih rešitev. Vas zanima kako iz nezaželenih invazivnih rastlin pridobivamo okolju prijazen papir? Želite spoznati tehniko ročne izdelave papirja? Pridružite se nam in izdelajte svoj papirni planet s semeni avtohtonih drevesnih vrst. Semenski list lahko posadite ter tako prispevate k ohranjanju ‘zelenega’ planeta!

Delavnico pripravlja TRAJNA - Društvo za razvoj trajnostnega oblikovanja

Povodni mož bo iskal svojo Urško

Opoldne bo v bližini Tromostovja Povodni mož simbolno popeljal svojo Urško v Ljubljanico, s čimer želimo opozoriti na naš odnos do narave in okolja. Na zaključni prireditvi bodo tradicionalno sodelovali tudi potapljači društva za podvodne aktivnosti DPA Vivera, ki bodo s čiščenjem Ljubljanice pričeli ob 9. uri pri Ribiški družini Barje, ob 11. uri pa najdeni material v razmislek in opomin postavili na ogled na splavu pod Čevljarskim mostom.

Medovite rastline za še lepše mesto

cebela bavcon

Da bo očiščeno mesto še lepše, bomo mimoidočim razdelili 1500 cvetočih in medovitih rož, s katerimi nudimo čebelam pašo v času, ko le-te primanjkuje.

 

Preberite še: