sreda, 3. 4. 2019

Na osrednji tržnici smo postavili vrečkomat z biorazgradljivimi vrečkami

V okviru akcije Za lepšo Ljubljano nadaljujemo z aktivnostmi družbeno odgovorne akcije Nisem večna, sem pa zato manj tečna., s katero opozarjamo na pretirano uporabo plastičnih vrečk. Na osrednji tržnici smo postavili vrečkomat, na katerem si lahko kupci brezplačno vzamejo biorazgradljivo vrečko.

Eden od naših pomembnejših ciljev v letošnjem letu je tudi nadaljevanje ozaveščanja meščank in meščanov glede uporabe plastičnih materialov, zato nadaljujemo z družbeno odgovorno kampanjo Nisem večna, sem pa zato manj tečna. Sem biološko razgradljiva vrečka.,ki smo jo zasnovali leta 2016 v okviru naziva Ljubljana, zelena prestolnica Evrope 2016.

Recite plastičnim vrečkam ne!

V okviru kampanje si bomo še naprej prizadevali zmanjšati uporabo plastičnih vrečk na osrednji ljubljanski tržnici.

vrečkomat
Vrečkomat bo postavljen 30 dni. Foto: MOL

Veseli nas, da se kupci vse bolj zavedajo negativnih učinkov plastičnih vrečk na okolje in da se po nakupih odpravijo z vrečkami za večkratno uporabo oziroma z drugimi okolju prijaznimi vrstami embalaže (biološko razgradljive ali papirne vrečke, torbe, cekarji…).

Še vedno pa se zgodi, da vrečke nimajo pri sebi, zato smo postavili vrečkomat, na katerem si lahko brezplačno vzamejo biorazgradljive vrečke. Pri nakupu se tako izognejo ponujeni plastični vrečki ter nakupujejo z mislijo na okolje.

Medtem ko plastične vrečke za razgradnjo v naravi potrebujejo kar do 100 let, biološko razgradljive vrečke skupaj z vsebino razpadejo v kompost, ki je osnova za rast novih rastlin, s tem pa se zaključi naravni ciklus, kar pomeni, da ne predstavljajo dodatne obremenitve za okolje.

Vrečke so namenjene živilom in jih lahko odlagamo na kompost

Vrečke, nameščene v vrečkomatu, so primerne za shranjevanje živil (potrdilo Bioplast GF 106/02), imajo certifikat SEEDLING 7P2029, ki potrjuje, da lahko vrečke odlagamo na kompost, ter certifikat VINCOTTE S396 / OK COMPOST HOME, ki pomeni, da vrečko lahko odvržemo na domači kompost.

 

Preberite še: