torek, 2. 7. 2019

Na počitnice kar v Ljubljano

Poletna Ljubljana je živahna in polna družabnega in kulturnega dogajanja. Pridružite se nam na številnih brezplačnih dogodkih, zagotovo boste našli doživetja po svojem okusu.

Gremo na Slovensko in v Tivoli

Na področju kulture bodo mesec julij obarvali Oni, plesna predstava z elementi cirkuških prvin, ki jo bodo na različnih lokacijah po mestu (Mestna hiša, parka Tivoli in Špica, Slovenska hiša Figovec, Koseški bajer) izvedli odlični plesalci plesne šole Kazina (nastopili bodo 1., 2., 25., 26., 29. in 31. julija).

Ana Monro

Da je Ljubljana ena velika dnevna soba, v kateri se odlično počutijo vsi, bo ponovno dokazovala Ana Monro, mednarodni festival uličnega gledališča. Na Prešernov trg in druga prizorišča ožjega mestnega središča bo med 3. in 6. julijem pripeljala klovne, žonglerje, vrvohodce, požiralce ognja, glasbenike, plesalce in druge artiste z različnih koncev sveta. V okviru svojega koncepta spreminjanja namembnosti javnega prostora, kar nakazuje tudi njen tokratni slogan Od ljudi za ljudi, bo Slovensko cesto opremila z različnimi kosi pohištva, ki bodo omogočili počitek, posedanje in lenarjenje.

Javni prostor odpirajo tudi Piknikoncerti, ki nudijo malo drugačno obliko preživljanja družinskega prostega časa. Ob četrtkih (4., 11. in 25. julija; 1. in 29. avgusta ter 5. septembra) boste lahko v Tivolskem parku in dvakrat na Ljubljanskem gradu (8. in 9. avgusta) sproščeno na odeji ob prigrizkih iz vaše piknik košare prisluhnili koncertom skupin, ki izvajajo etno in folk glasbo. Kakovostno kulturno doživetje s sproščenim druženjem boste lahko nadgradili z lastnim nastopom, saj bo po uradnih koncertih oder na voljo vsem.

Že to soboto, nato pa še vse sobote do konca septembra lahko pred Mestno hišo (ob 11. uri) in na Ljubljanskem gradu (ob 11.30 uri) prisluhnete znamenitim ljubljanskim piskačem, ki obujajo tradicijo, segajočo v 16. stoletje. Takrat so s svojimi inštrumenti opozarjali na zapiranje in odpiranje mestnih vrat, igrali so na mestnih slavjih in obiskih veljakov, danes pa nam skupina trobilcev, oblečena v srednjeveške kostume, približuje že davno opustele običaje.

Gremo v senco pod krošnjami

knjižnica pod krošnjami

V parku Tivoli je pred 15 leti zaživela Knjižnica pod krošnjami, ki v zelenem okolju ob petju ptičev in pod sencami dreves omogoča tako posebno bralno izkušnjo kot prijetno druženje. Svoje enote je edinstvena knjižnica odprla še na drugih lokacijah po mestu, kot so Trnovska plaža, Park Zvezda, Tabor, Botanični vrt, Petkovškovo nabrežje in druge, na katerih se lahko potopite v najboljše zgodbe sveta.

Svojevrstne zgodbe prinaša tudi razstava fotografij Secesijska arhitektura na Slovenskem odličnega fotografa Mirana Kambiča, ki jo do 15. septembra gosti galerija na prostem v Jakopičevem sprehajališču v parku Tivoli. Napredno umetniško gibanje je z oblikovanjem stavb in predmetov za vsakdanjo rabo želelo vzbuditi občutek za lepoto pri najširši javnosti, pri čemer je na izviren način črpalo ideje iz narave, iz njenih rastlinskih, živalskih in zemeljskih oblik.

Koliko iz narave in sodobne družbe črpajo plesalci, lahko do 18. julija ugotavljate med sprehodom po Krakovskem nasipu. Fotografska razstava Tomaža Črneja Sledi plesa prinaša vpogled v proces izpopolnjevanja in odrske prezence mladih ustvarjalcev, ki so sodelovali na poletni plesni šoli in mednarodnem tekmovanju mladih plesnih ustvarjalcev OPUS 1 v organizaciji JSKD.

In ko se noč spusti nad mesto in temperature vsaj malo padejo, je čas za avanturo s Pocestnico. V tako imenovani galeriji ready made si ogledate mojstrovine sodobne umetnosti, postavljene na različnih lokacijah na prostem. A ker je pogosto bistvo očem skrito, se vam razkrijejo na vodenem ogledu, nekakšnem interaktivnem sprehodu, na katerem odkrijete, da razbrzdane fasade hiš, dolge sence uličnih svetilk ali temačni prometni znaki niso, za kar se izdajajo. Ljubljano boste v odtenkih noči odkrivali od 19. do 21. julija ob 21.30 uri (zbor na Trgu Francoske revolucije pred Križankami).

Gremo po nakupih z vsebino

Gornji trg je vsako soboto vse do oktobra prizorišče ARTisha, ustvarjalnega festivala s prodajno razstavo avtorskih izdelkov različnih materialov in oblik. Tu lahko najdete izvirno darilo za marsikatero priložnost, predvsem pa obdarujete sebe z nečim, kar ni na voljo v sicer globalizirani ponudbi večine prodajaln v mestu. Obenem poklepetate z ustvarjalci in izveste vse o nastanku izdelka.

Art Market

Druga možnost za nakup izvirnih izdelkov in klepet z ustvarjalci je Art Market, ki vsako soboto na Bregu gosti umetnike – slikarje, kiparje, fotografe, oblikovalce nakita, modne oblikovalce, oblikovalce iz lesa, stekla, usnja, izdelovalce mozaikov in druge.
Breg je prizorišče tudi bolšjega sejma starin, brez katerega si ne gre zamišljati nedelj v mestu. To je odlična priložnost za raziskovanje in nakup vrednejših starin in starejših umetniških del, pa tudi predmetov nostalgične vrednosti. Predvsem pa gre za prijeten sprehod po nekakšni galeriji na prostem, obujanje spominov, naključna srečanja z znanci in sprejem nepričakovanih povabil na kavo.

Preberite tudi: