ponedeljek, 23. 4. 2012

Nagrada skupine OHO 2012

V Galeriji Vžigalica bo do 13. maja 2012 na ogled razstava nominirancev za nagrado skupine OHO 2012.

Ob odprtju razstave so med predstavljenimi nominiranci - to so bili Vesna Bukovec, Tomaž Furlan, Alja Piry in Tina Smrekar - izbrali zmagovalca Nagrade skupine OHO 2012. To je postal Tomaž Furlan.
Nominirance je ocenjevala strokovna žirija v sestavi Katerina Mirović (kustosinja, Ljubljana), Jože Barši (ALUO, Ljubljana), Dalibor Martinis (umetnik, Zagreb) in Miran Mohar (umetnik, Ljubljana).

O NOMINIRANCIH
Vesna Bukovec
(1977) je diplomirala in magistrirala na Oddelku za kiparstvu na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Deluje kot samostojna umetnica. Sodeluje v umetniški skupini Kolektiva (z Metko Zupanič in Lado Cerar). Predstavila se je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah mdr. v Ljubljani, Mariboru, Zagrebu, Beogradu, Atenah, Berlinu, Pekingu, Gradcu, Dunaju, New Yorku, Veroni in Benetkah. Ustvarja v različnih medijih (risba, video, fotografija, instalacija), pri čemer kot umetniško strategijo pogosto uporablja ironijo.

Alja Piry (1982) je leta 2007 diplomirala na Oddelku za umetnostno zgodovino na Filozofski fakulteti v Ljubljani ter leta 2010 kot magistra umetnosti zaključila šolanje na Univerzi za uporabno umetnost na Dunaju. Od novembra 2010 je samozaposlena v kulturi. Alja Piry se pri svojem umetniškem delu ukvarja z idejo o umetnini kot generatorici medosebnih impulzov. Njena praksa temelji na uporabi različnih medijev, predvsem risbe/teksta, zvočne inštalacije, slike, videa in knjige.

Tina Smrekar (1978) je vizualna umetnica. Magistrirala je iz fotografije na Akademiji za likovno umetnost v Leipzigu, Nemčija in diplomirala na Akademiji za likovne umetnosti v Ljubljani, smer industrijsko oblikovanje. Leto dni se je izpopolnjevala na University of Art and Design Helsinki, Finska. Svoja dela predstavlja v različnih medijih: fotografiji, videu, instalaciji, raziskovalnih projektih in performansu. Razstavljala je na številnih razstavah v Nemčiji, Avstriji in Litvi. Prejela je več štipendij in nagrad, med drugim štipendijo Museumquartier Wien, DAAD, KulturKontakt Austria, Bauhaus Dessau ter Vermont Studio Center. Živi in dela v Ljubljani.

Tomaž Furlan (1978) je intermedijski umetnik. Diplomiral je na Oddelku za kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. V zadnjih letih se je predstavil na več skupinskih razstavah, na 11. Mednarodnem festivalu računalniške umetnosti v Mariboru, Celju, Padovi, v Galeriji P74, Galeriji Kresija in Mestni galeriji v Ljubljani. Sodeloval je na več umetniških simpozijih v Škofji Loki, Gorici, Vrsarju. Živi in dela v Škofji Loki in Ljubljani.

O NAGRADI
Nagrado skupine OHO že sedmo leto zapored razpisuje Zavod P.A.R.A.S.I.T.E., Ljubljana, v sodelovanju s Foundation for Civil Society, New York in Trust for Mutual Understanding, New York. Cilj nagrade je podpirati mlade ustvarjalce, jim olajšati nadaljnje kreativno ustvarjanje in inovativnost ter jih z družbene margine pomakniti v sredino družbenega zanimanja. Cilj nagrade je tudi dodatno aktivirati in stimulirati slovensko likovno sceno, pomagati mladim umetnikom pri afirmaciji in profesionalnem delu in jim omogočiti izmenjavo izkušenj v mednarodnem okolju.