ponedeljek, 24. 12. 2018

Najbolj žive jaslice v Ljubljani

V Živalskem vrtu Ljubljana tudi letos pripravljajo glasbeno-scenski dogodek Božična zgodba in najbolj žive jaslice v Sloveniji. V glavnih vlogah nastopajo živali in sodelavci ZOO Ljubljana. Božične pesmi bo pel Otroški pevski zbor Glasbene šole Domžale, kot solistka bo nastopila mezzosopranistka Nuška Drašček.

Prednovoletni živalski vrt

Mnogo ljudi živalski vrt najraje obišče v toplejših mesecih, misleč, da pozimi živali tako ali tako večino časa spijo. A še zdaleč ni tako! Zebre in alpake imajo nova mladiča, sibirska tigra sta ob nižjih temperaturah prav razposajena, severni jeleni in losi se počutijo kot v domačih krajih, sove se zvedavo razgledujejo po novih letalnicah, kozorogi dvorijo samicam, živali, ki so raje na toplem, pa boste videli uživati v ogrevanih prostorih.

Priprave na Božično zgodbo

Ovce, oslica, vol in kameli pa v decembru počnejo nekaj prav posebnega. S svojimi oskrbniki se pripravljajo na nastop v glasbeno-scenskem dogodku Božična zgodba! Kameli in oslica med treningom tudi zapustijo svoje ograde in se na veliko presenečenje obiskovalcev z oskrbniki sprehodijo po poteh živalskega vrta. V tem zelo uživajo, saj za učenje uporabljamo le pozitivno spodbudo – njihovo najljubšo hrano. Tako poskrbimo, da so pred gledalci sproščene in rade sodelujejo v predstavi.

Najbolj žive jaslice

Polurna Božična zgodba poteka pred idilično kmečko bajto in 300 let staro kaščo v ZOO Ljubljana v najdaljših nočeh starega leta. Božična zgodba je predstavljena z igranimi prizori z liki, ki jih uprizorijo zaposleni v živalskem vrtu skupaj z živalmi, ki nastopajo v tej zgodbi. Za izjemno doživetje je dodatno poskrbljeno s posebnimi svetlobnimi efekti. Ljubljenki obiskovalcev bosta gotovo praznično okrašeni kameli, otroci pa bodo neizmerno uživali, ko se bodo lahko po prireditvi pomešali med ognjišča, pastirje, njihove živali in v hlevčku obiskali sveto družino ter tako še sami postali del najbolj živih jaslic.

žive jaslice

Glasbene gostja je letos mezzosopranistka Nuška Drašček, božične pesmi prepeva Otroški pevski zbor Glasbene šole Domžale, v različnih vlogah nastopajo sodelavci ZOO Ljubljana in seveda živali: kameli Hasam in Gobi, oslica Drobtinica, vol Tar ter mini ovce.
Idejni vodja in organizator dogodka je veterinar ZOO Ljubljana Marjan Kastelic. Glasbeno-scenski dogodek je nastal pod vodstvom režiserja Lojzeta Stražarja. Kostume je oblikovala prof. Alenka Bartl, organizator kostumske opreme je Nada Slatnar, oblikovalec maske Sašo Vene, za razsvetljavo je poskrbelo podjetje Soundlight. Dogodek interpretira dramski igralec Jože Vunšek.

Božično-novoletno vzdušje bo dodatno zablestelo v soju lučk in bakel, ogreti in posladkati se bo mogoče ob stojnicah s toplimi napitki in prazničnimi prigrizki.

Predstave bodo potekale od torka do nedelje, 25. do 30. decembra, vsakič ob 17. uri.

Vstopnice

Za imetnike letnih vstopnic ZOO Ljubljana 2018/2019 je ogled Božične zgodbe brezplačen.

Obiskovalci lahko vstopnice kupijo na dan dogodka na blagajni ZOO Ljubljana, poleg tega pa tudi na vseh Petrolovih bencinskih servisih ter prek spletne prodaje Eventim. Pred ogledom predstave jim podarimo brezplačen ogled živalskega vrta, kjer bodo potekale tudi zanimive Dogodivščine, po predstavi pa bodo lahko čisto od blizu spoznali nastopajoče ovce, oslico in kameli ter se srečali s sveto družino!