četrtek, 11. 4. 2019

Naložite si igrico ClairCity Skylines: o ukrepih odločate vi!

V okviru akcije Za lepšo Ljubljano skrbimo tudi za boljšo kakovost zraka. V evropskem projektu ClairCity – naša prihodnost s čistim zrakom se temu posvečamo na še posebej zabaven način, saj smo za vas pripravili novo igrico ClairCity Skylines.

Kot igralci boste sprejemali odločitve, kako izboljšati vsakdanje življenje v virtualni Ljubljani in jo spremeniti v mesto, kjer je še bolj prijetno živeti. Vaše izbire skozi igro, ki temelji na resničnih podatkih s poudarkom na kakovosti zraka, pokažejo posledice za stanje okolja v Ljubljani. Igro si lahko naložite tukaj

Zabavna in poučna igra

Skozi igro v virtualni Ljubljani kot igralci odločate o izboljšavah v vsakodnevnem življenju in mesto spreminjate v še boljše bivalno okolje. Vznemirljiva računalniška igra vam ponuja možnost igranja vloge odločevalca o ukrepih, ki izboljšujejo kakovost življenja v mestu. Igra je namenjena ne le zabavi, temveč tudi iskanju učinkovitih rešitev na osnovi resničnih podatkov, kot so na primer vpliv gradnje novih cest, podatki o stanju okolja, pričakovana življenjska doba prebivalstva ipd.

Igralci v navidezni Ljubljani preizkušate različne predloge. Vse preigrane rešitve bodo prispevale k boljšemu prepoznavanju vplivov, priljubljenih izbir in morebitnih neustreznih rešitev glede na zastavljene cilje. Najboljše strateške rešitve, ki jih boste igralci izbrali, bomo v projektu ClairCity uporabili za razvoj možnih scenarijev in nadaljnje načrtovanje v mestu.

Igra je tudi dober učni pripomoček

Zanimivo bo videti tudi, ali obstajajo razlike pri odločitvah igralcev iz različnih mest, ki so partnerji projekta, in kakšne so. Še posebej nas bodo zanimale razlike med najbolj izpostavljenimi rešitvami med sodelujočimi virtualnimi mesti.

V igri lahko izberete, v katerem mestu želite igrati, prav tako lahko nastavite jezik. Tisti, ki so igro že preizkusili, menijo, da je simpatična. »Z igrico se šele spoznavam, zaenkrat pa mi je zelo všeč, saj na simpatičen način pokaže, kako odločitve vplivajo na vsakdanjo kakovost življenja v mestu. Zanimiva se mi zdi primerjava ukrepov med različnimi mesti, hkrati pa počno prikaže nekatere znamenitosti. Priporočala bi jo tudi mlajšim uporabnikom, saj je lahko dober učni pripomoček za čas, ko bodo tudi sami sprejemali pomembne odločitve,« je povedala ena od uporabnic.

Ker je igra povsem nova, lahko vsebuje manjše napake ali hrošče, ki jih bomo sproti odpravljali. Če opazite napako, jo lahko sporočite na naslov sabina.popit@ljubljana.si.

Naložite si igro za naprave z operacijskim sistemom iOS.
Naložite si igro za naprave z operacijskim sistemom Android.

Nadaljnje sodelovanje v projektu

Več o projektu ClairCity boste lahko izvedeli tudi na dogodku Skupaj z vami za še čistejši zrak v Ljubljani, ki bo v četrtek, 18. aprila 2019, ob 10. uri v Mestni hiši.

V sklopu projekta bomo pripravili tudi nagradni videonatečaj, v katerem bodo zlasti starejši meščani spregovorili o tem, kako potujejo po mestu in s katerimi dejanji sami prispevajo k boljši kakovosti zraka. Podrobnosti bomo objavili v kratkem.

Razvijamo tudi aplikacjo, ki bo namenjena uporabi na pametnih napravah in bo omogočala načrtovanje dejavnosti in potovanj v Ljubljani na območjih z manj onesnaženim zrakom.

 

Preberite še: