petek, 11. 1. 2019

Ne uporabljaj telefona med vožnjo

Redarji Mestnega redarstva MOL se pridružujejo nacionalni preventivni akciji "Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo", ki poteka pod sloganom "Ne uporabljaj telefona med vožnjo". Akcija bo potekala od 14. do 27. januarja 2019.

Namen akcije je opozoriti na nevarnosti in možne posledice uporabe mobilnih telefonov med vožnjo. Mestni redarji bodo tako izvajali nadzor nad upoštevanjem 35. člena Zakona o pravilih cestnega prometa, ki govori o prepovedi uporabe naprav ali opreme, ki zmanjšujejo voznikovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila, kamor spada tudi uporaba mobilnih telefonov. V 3. odstavku 35. člena navedenega zakona pa je vozniku izrecno dovoljena uporaba naprave za prostoročno telefoniranje. Predpisana globa za ravnanje v nasprotju s to zakonsko določbo je 120 €.

Mestni redarji bodo hkrati izvajali tudi nadzor nad spoštovanjem 33. člena Zakona o pravilih cestnega prometa, ki določa, da morajo biti med vožnjo osebe v motornem vozilu na vseh sedežih, kjer so vgrajeni varnostni pasovi, pripete na način, ki ga je predvidel proizvajalec vozila glede na konstrukcijo zadrževalnega sistema, saj le to omogoča optimalno varnost.

Vsem voznikom želimo varno vožnjo! Med vožnjo ne uporabljate mobilnih telefonov in s tem poskrbite tako za lastno varnost kot tudi varnost ostalih udeležencev v prometu.

Več o preventivni akciji, ki jo vodi Javna agencija RS za varnost prometa, najdete tukaj.