ponedeljek, 12. 11. 2018

Noč in dan s Cankarjem

V okviru obeleževanja Cankarjevega leta vas vabimo na 24 urno branje del Ivana Cankarja Noč in dan s Cankarjem, ki ga pripravlja Mestna knjižnica Ljubljana.

Letos mineva sto let od smrti Ivana Cankarja, velikana slovenske pisane besede in postavljeni smo bili pred izziv, kako obeležiti ta pomemben jubilej. Usmerjenost v podporo, spodbujanje in razvoj bralne kulture ter skrb za promocijo lepe slovenske besede nas je spodbudila k organizaciji posebne oblike praznovanja pisateljeve besede, t.j. javnega branja.
Naslovili smo ga Noč in dan s Cankarjem, saj bo branje potekalo neprekinjeno od petka, 16., od 20. ure, do sobote, 17. novembra 2018, do 20. ure v veliki čitalnici Slovanske knjižnice na Einspielerjevi 1.

Iz pisateljevega opusa smo izbrali 80 kratkih besedil in na njihovo branje povabili številne kulturnike: pisatelje, pesnike, prevajalce, profesorje, založnike, knjižničarje in druge ljubitelje pisateljeve besede. Z izborom krajših tekstov, zlasti vinjet in črtic, zbranih v zbirki Zgodbe iz življenja in sanj, smo zaobjeli celotno Cankarjevo ustvarjanje od mladostnih Vinjet do črtic iz zadnjih let prve svetovne vojne. Gre torej za presek Cankarjevega umetniškega in nazorskega razvoja, preko avtobiografskih momentov, ki nudi tudi zanimiv vpogled v avtorjevo osebno zgodovino.
Izboru smo dodali desetino manj znanih besedil, ki s svojo privlačno satirično in družbeno kritično vsebino rahljajo pregovorno resnobnost in zahtevnost Cankarjevih tekstov. Z besedili Anastasius von Schiwitz, Kajetan Ogrizek, Neprijetna dogodivščina, Gospod Matevž in njegova zgodba, Kako se je useknil gospod Mozolec bomo dokazali, da je lahko Cankar tudi zabaven in da je bil obdarjen z neprekosljivim smislom za humor.

Pred pričetkom branja - v petek, 16. novembra, ob 18.30 uri pripravljamo še Slavnostno akademijo, na kateri bodo sodelovali mag. Mateja Demšič, vodja oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana, mag. Teja Zorko, direktorica Mestne knjižnice Ljubljana, ddr. Irena Avsenik, MPZ Anton Foerster ter pesnik Tone Kuntner.

Spremljevalni program:

  • V času branja bo v mali čitalnici potekala tudi projekcija dveh filmov: kratki dokumentarni film Ivan Cankar, filmski biografski esej (1949), režiserja in scenarista Borisa Režka in kratki igrani film Podobe iz sanj (1966), scenarista in režiserja Vojka Duletiča.
  • V avli Slovanske knjižnice bo na ogled razstava Mi vsi smo Jernej avtorja Damijana Stepančiča, v drugem nadstropju knjižnice bodo predstavljeni Cankarjevi prvotiski iz zbirke Slovanske knjižnice in filatelistična razstava Znamenite osebnosti na znamkah Slovenije.


In še zanimivost: Na pošti Bežigrad (1109) bodo prvi dan dogodka, v petek, 16. novembra 2018, vse pošiljke žigosane s Cankarjevim priložnostnim žigom.