sreda, 17. 6. 2009

Noč raziskovalcev bo približala znanost javnosti

Na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani so v sredo, 17. junija, predstavili načrte za letošnjo Noč raziskovalcev 2009, ki bo potekala v petek, 25. septembra 2009.

V okviru projekta, ki ga Filozofska fakulteta pripravlja v sodelovanju s partnerjema Mestno občino Ljubljana in Sinološkim društvom Yuan, se bodo raziskovalci s področja humanistike in družboslovja v živo predstavili s svojim delom in dognanji.

Obiskovalci se bodo lahko na lastne oči prepričali, da gre za zanimive posameznike, katerih delo in izsledki so koristni za vse, saj se ukvarjajo z različnimi vidiki vsakdanjega življenja, ga kritično osmišljajo, mu nastavljajo ogledalo in ga spreminjajo.

Skozi sodelovanje pri projektu se ljubljanska Filozofska fakulteta prvič pridružuje vseevropski pobudi dvestotih mest, ki s projektom Noč raziskovalcev približujejo znanost širši javnosti. Dogodki, ki jih Filozofska fakulteta pripravlja pod sloganom »Humanistika, to si ti!«, se bodo na dan prireditve zvrstili po vsej Ljubljani (s središčem na Prešernovem trgu), istočasno pa bodo dogodki potekali tudi v Mariboru, in sicer pod sloganom »Raziskovalci za prihodnost«.

Delavnice, festivali, predstavitve, ekskurzije in izleti, konference in okrogle mize, razstave in koncert so namenjeni najširši populaciji – otrokom, mladini, družinam in starejšim – saj želi Noč raziskovalcev pregnati temò nevednosti in razširjati obzorja vseh posameznikov. Obiskovalci bodo tako izvedeli veliko novega o uspavankah, drogah, jogi, tradicionalnih plesih, reševanju konfliktov, identitetah, percepciji in kognitivni psihologiji, lahko si bodo ogledali etnografske in dokumentarne filme, spoznali kaj novega o Ljubljani in Ljubljanici, se srečali z vzhodnoazijsko tradicijo, prisluhnili slovanskim pravljicam ali koncertu raziskovalcev, ki so tudi glasbeno navdahnjeni. Predvsem pa Noč raziskovalcev ponuja enkratno priložnost, da se ljudje osebno spoznajo z raziskovalci, prisluhnejo odkritjem, do katerih jih je pripeljalo raziskovanje, ali jih pocukajo za rokav in se pogovorijo o vsem, kar jih pri njihovem delu zanima.

Podrobnejši program dogodkov je na voljo na spletni strani http://nocraziskovalcev.ff.uni-lj.si/, ki ponuja najbolj obsežne informacije o projektu in nagovarja različne ciljne skupine: širšo javnost, šolarje, študente in medije kot posrednike sporočil. Vsebinsko se stran ves čas dopolnjuje in ažurira, obiskovalcem pa poleg programa predstavi še sodelujoče oddelke Filozofske fakultete in ostale organizacije, vabi k aktivni vlogi s pozivom k prevodu naslova projekta “Humanities rock” in vseevropskim natečajem za plakat, ponuja pa tudi možnost interakcije prek komentarjev in mnenj.

Namen projekta

Primarni namen projekta Noč raziskovalcev, ki ga finančno podpira Evropska komisija, je prav preseganje stereotipov o poklicu raziskovalca skozi predstavitev njegovega dela širši javnosti. Humanistične in družboslovne discipline proučujejo različne vidike človekovega obstoja in socialnega življenja skupin in posameznikov. Posamezniki, skupine in skupnosti so nestalni in nepredvidljivi, zato morata biti humanistika in družboslovje nenehno na preži in s svojim kritičnim ter analitičnim očesom bdeti nad tem, čemur rečemo vsakdanje življenje. Vse številnejše in vse kompleksnejše interakcije med posamezniki, družbenimi skupinami in skupnostmi na lokalnem, nacionalnem in mednarodnem nivoju zahtevajo nove premisleke, uvide in znanja. Raziskovalci v družboslovnih in humanističnih vedah izhajajo iz različnih nacionalnih, jezikovnih, miselnih in kulturnih tradicij, svoje izsledke in novo ustvarjeno znanje pa uvrščajo v mednarodni kontekst in s tem pomembno prispevajo k medkulturnemu dialogu. Le s pomočjo humanistike lahko spodbujamo in krepimo humanost.