petek, 12. 1. 2018

Nov pasji park v Šmartinskem parku

Uporaba pasjih parkov je v Mestni občini Ljubljana brezplačna, saj želimo z njimi spodbuditi do vseh prijazno sobivanje lastnikov psov, njihovih kosmatincev ter ostalih občanov.

Meščanke in meščani lahko od sedaj naprej svojega pasjega ljubljenčka sprehajajo v novem pasjem parku.

Ta je v Šmartinskem parku in meri kar 1500 m2. Namen sprehajališč je, da se psi prosto gibljejo, medtem ko morajo imeti lastniki v ostalem delu parka svoje ljubljenčke na povodcu. V parku so postavljene klopi za obiskovalce, koši za smeti in koši za pasje iztrebke.

V zadnjem desetletju smo tako postavili že štiri pasje parke, ostali trije so: 

  • ob Vilharjevi ulici (v sklopu Severnega parka) smo v letu 2010 uredili pasje igrišče v velikosti 930 m2,
  • leta 2013 v Štepanjskem naselju (ob Pesarski) v velikosti 960 m2 in
  • leta 2016 v Kosezah ob koseških blokih na Ulici bratov Učakar v izmeri 1420 m2.

Priljubljenost pasjih parkov nas zelo veseli. Ljubljana je mesto, prijazno tako do ljudi kot tudi do njihovih ljubljenčkov.

Urejamo pasja stranišča in praznimo koše za pasje iztrebke

V Tivoliju in ob četrtni skupnosti Vič imamo urejeni tudi dve pasji stranišči na prostem, na območju Mestne občine Ljubljana pa je na javnih površinah postavljenih tudi 234 pasjih stebričkov, kamor lahko lastniki psov odlagajo pasje iztrebke. 

Na območju MOL imamo 234 košev za pasje iztrebke, v katere redno nameščamo roloje z vrečkami. Novih košev za pasje iztrebke ne nameščamo več na nove lokacije, ker pasji košek sedaj nadomeščamo s smetnjaki tipa Koško z nastavki za vrečke.

Lastniki psov lahko pasje iztrebke, pobrane z vrečko, odvržejo v koš za mešane komunalne odpadke. 

Obstoječe koše za pasje iztrebke JP Snaga prazni vsak dan oz. vsak drugi dan, odvisno od izpostavljenosti lokacije. 

 

Header FB mina3

Kampanja Človek - A se ti zdi to v redu?!

Ozaveščanje meščanov o pomembnosti pobiranja pasjih iztrebkov smo postavili tudi v središče družbenoodgovorne kampanje Človek, čuvaj svoje mesto. 

Inšpektorji MU MOL prav tako izvajajo preventivne nadzore in opozarjajo, lastnikom psov pa v znak ozaveščanja podarijo biorazgradljive vrečke za pasje iztrebke.

Te delijo tudi četrtne skupnosti, v ožjem mestnem središču so jih v sklopu kampanje delili Kavalirji.

Na terenu opažamo, da ima večina sprehajalcev vrečke za pasje iztrebke in da se število lastnikov psov, ki jih uporabljajo, povečuje. Žal pa se najdejo tudi nevestni lastniki, ki za svojim ljubljenčkom iztrebkov ne poberejo. 

Ukrepi Mestnega redarstva, ko psi niso bili na povodcu

Mestno redarstvo je glede na pretekle izkušnje s problematiko fizičnega varstva psov v lanskem letu dalo še dodatni poudarek pri svojem delu.

V zvezi s tem se je nadzor izvajal na celotnem območju MOL, tako ob rednem izvajanju nalog kot tudi v obliki skupnih poostrenih nadzorov s policisti Policijske postaje vodnikov službenih psov Ljubljana in inšpektorji Inšpektorata MU MOL.

V letu 2016 smo tako izvedli 15, leta 2017 pa kar 49 represivnih ukrepov. Vsekakor bomo z nadzori nadaljevali tako ob rednem delu, kot tudi v mešanih patruljah. Seveda v okviru kadrovskih zmožnostih in ostalih zakonsko naloženih nalog. 

 

DSC 4337

Več o skrbi za mesto in meščane, preberite tukaj.