sreda, 22. 1. 2020

Nova nagrada za ljubljanski kongresni turizem

Na 12. poslovni borzi Conventa, največjem dogodku s področja poslovnega in kongresnega turizma v Novi Evropi, smo znova prejeli prestižno nagrado Meeting Star Award za kongresno destinacijo v kategoriji mest, ki lahko gostijo dogodke do 2.000 oseb.

Že drugi naziv Meeting Star Award za Ljubljano

Mednarodna strokovna žirija, sestavljena iz 12 ocenjevalcev z več kot 12-letnimi izkušnjami s področja kongresnega turizma, vsako leto oceni številne evropske destinacije, ki so bile tudi letos razvrščene v štiri kategorije, glede na število udeležencev, ki jih lahko destinacija sprejme brez logističnih ter organizacijskih zapletov.

Ocenjevalci so v vlogi »skritih gostov« obiskali 99 evropskih destinacij in ovrednotili dejavnike, ki pomembno vplivajo na konkurenčnost mesta za organizacijo poslovnih srečanj. V kategoriji L, v kateri je zmagala Ljubljana, so se za naziv potegovali še Zagreb, Talin, Hague, Krakov, Benetke, Bratislava, Vilna, Thessaloniki, Salzburg in Innsbruck. Žirija je ocenjevala optimalno kombinacijo števila hotelov in hotelskih sob v kategoriji 4 in 5 zvezdic, ki jih kongresni gosti največkrat uporabljajo; maksimalne kapacitete dvoran za banketne sprejeme in predavanja; največjo dvorano v mestu; in število prebivalcev na destinaciji.
To je že drugi laskavi naziv, prvega smo v tej kategoriji osvojili leta 2018, lani pa smo se uvrstili med deset najboljših kongresnih destinacij.

Štiri kategorije nagrad

Nagrade so bile podeljene v štirih kategorijah; v kategoriji destinacij, ki lahko sprejmejo več kot 2.000 udeležencev (kategorija XL) je slavil Dunaj, v kategoriji L, ki lahko gosti do 2.000 udeležencev je zmagala Ljubljana, Dubrovnik je slavil v kategoriji do 1.200 udeležencev (kategorija M) ter Kranjska Gora pa v kategoriji destinacij, ki lahko gostijo manjša srečanja za do 600 udeležencev (kategorija S).

Meeting Star Award

Meeting Star Award je nagrada za odličnost na področju poslovnega turizma, ki je rezultat usklajenega delovanja široke palete deležnikov ob podpori Kongresnega urada Ljubljana. Dejstvo, da je podeljena prav v Ljubljani in v času, ko se pri nas mudi 151 mednarodnih organizatorjev srečanj iz 39 držav, predstavlja odlično priložnost za celovito predstavitev mesta s posebnim poudarkom na vseh aspektih izvedbe srečanj. Za Turizem Ljubljana je Conventa, katere glavni organizator je Kongresni urad Slovenije, od samega začetka eden najpomembnejših marketinških projektov na ravni turistične destinacije, ki Ljubljani kontinuirano dviguje ugled ter blagovno znamko v tujini.
Prestižna nagrada Meeting Star Award dodatno prispeva k prepoznavnosti Ljubljane in Slovenije kot privlačne destinacije za kongrese in poslovna srečanja v evropskem prostoru in predstavlja pomembno priznanje Ljubljane za dosežke na področju kongresnega turizma.
Direktorica Turizma Ljubljana, mag. Petra Stušek: "Veseli nas, da se kongresna dejavnost v Ljubljani ob marketinški in drugi podpori vseh deležnikov razvija v pravo smer. Ljubljana kot kongresna destinacija z dvema sodobnima kongresnima centroma, kakovostnimi kongresnimi hoteli in njihovo bližino do številnih prizorišč, očarljivim mestnim središčem ter prijaznostjo Ljubljančanov navdušuje tudi najbolj zahtevne organizatorje dogodkov. Odlični dosežki so rezultat načrtovanega povezovanja kongresno-turističnih ponudnikov s ciljem, da skupaj povečamo prepoznavnost destinacije in izboljšamo naš konkurenčen položaj na mednarodnem kongresnem trgu. Širitev in izboljševanje kakovosti turistične ponudbe mesta v širšem pomenu pa je še en izmed pomembnih elementov, s katerim se privlačnost Ljubljane povečuje. Naj omenimo tudi to, da razvoj kongresnega turizma pomembno prispeva k uresničitvi enih od najpomembnejših strateških ciljev ljubljanskega turizma, ki so podaljšanje bivanja gostov, večanje potrošnje in desezonalizacija."

Letos bomo gostili konferenco Velo-city 2020 

foto Doris Kordic

Med osrednjimi kongresnimi dogodki letošnjega leta je zagotovo tudi konferenca Velo–city, letno svetovno srečanje Evropske kolesarske zveze, ki bo potekala od 2. do 5. junija 2020.
Konferenca predstavlja največje svetovno srečanje na področju kolesarjenja, kolesarske infrastrukture, kolesarskih inovacij, varnosti koles ter družbenih in kulturnih sprememb, ki jih povzroča kolesarjenje na globalni ravni. Predstavlja globalno komunikacijsko in informacijsko platformo, katere cilj je izboljševanje načrtovanja in zagotavljanja infrastrukture za kolesarjenje in spodbujanje vsakodnevnega kolesarjenja v urbanih okoljih.
Vsako leto se je udeležijo predstavniki lokalnih, regionalnih, vladnih, nevladnih pa tudi mednarodnih organizacij ter strokovnjaki z različnih področij (tehnologije, zdravja, vedenjskih sprememb, mobilnosti, urbanih in infrastrukturnih politik ter prometa na splošno).

Preberite tudi: