petek, 17. 7. 2020

Nova veterinarska ambulanta za še boljšo oskrbo živali

V Zavetišču za zapuščene živali Ljubljana smo odprli novo veterinarsko ambulanto, hkrati smo predstavili tudi nove prostore za izvajanje pedagoške dejavnosti, ki smo jih uredili v dveh preurejenih avtobusih LPP.

Za še boljšo oskrbo živali

foto

Projekt je zasnovan z željo živalim nuditi še boljšo oskrbo in pomoč ter hkrati s smiselno umestitvijo objektov z namenom ločevanja čistih in nečistih poti, zagotavljati najvišji možni nivo varnosti za vse.
Epidemija koronavirusa je bila dokaz, da sta Ljubljana in Slovenija takšno zavetišče potrebovali, saj je bilo Zavetišče Ljubljana edino zavetišče, ki je bilo ves čas odprto tako za sprejem kot oddajo in na razpolago ljudem, ko so ga najbolj potrebovali.

Nova veterinarska ambulanta Zavetišča za zapuščene živali Ljubljana je prijaznejša do živali in do obiskovalcev, omogoča veliko boljše delovne pogoje in se celostno dopolnjuje z novimi objekti za živali. Razporeditev prostorov je maksimalno fleksibilna za prilagajanje sezonskim potrebam oziroma tudi večjim sprejemom živali. Zagotovljeni so ločeni izolatoriji, kjer bo mogoče varnejše zdravljenje okuženih živali. Ambulanta je opremljena z vso potrebno opremo po sodobnih standardih (digitalni rentgenski aparat, ultra zvok, laboratorij z varnim mestom za obdelavo vzorcev). Sodobno opremljeni kirurški dvorani bosta omogočali opravljanje tudi zahtevnejših kirurških posegov. Nova ambulanta tako ob novih, izboljšanih bivalnih pogojih za živali in povečanih kapacitetah zgrajenih v prvi fazi projekta, zaključuje celostno oskrbo zapuščenih živali po sodobnih strokovnih standardih.

Sprejemna in veterinarska ambulanta

foto

Objekt leži na jugovzhodnem delu kompleksa med traktom oddelka za mačke in traktom oddelka za pse. Objekt je namenjen sprejemu živali in njihovi oskrbi v veterinarski ambulanti. Sprejemno-veterinarska ambulanta je pritlična stavba in tlorisno gledano kvadratne oblike dimenzij 22 x 23 m in jo lahko razdelimo na dve med seboj povezani enoti: sprejemno ambulanto tlorisnih dimenzij 8 x 23 m in veterinarsko ambulanto tlorisnih dimenzij 10 x 23 m. Vmesni prostor je namenjen atriju, ki je samo delno pokrit. Neto površina tako znaša 350 m2, višina objekta pa 4,80 m.

Programsko je objekt razdeljen v tri sklope

  • sklop za sprejem vsebuje čakalnico z recepcijo, sobo za nočni sprejem zapuščenih mačk, sobo za nočni sprejem zapuščenih psov in garažo z razkužilno ploščadjo,
  • sklop veterinarske ambulante vsebuje dva prostora za preglede, temnico, manjšo in večjo operacijsko dvorano, sobo za okrevanje, izolacijo za mačke in izolacijo za pse s prostori za pripravo hrane, razkuževanje, ambulanto za pregled drugih hišnih živali, sobo za okrevanje drugih živali, lekarno, sobo z rentgenom in ultrazvokom ter laboratorij,
  • servisni sklop vsebuje pisarno, garderobo s sanitarijami, pralnico s shrambo in prostor za čistila.

foto

 

Sprejemna in veterinarska ambulanta se na objekta B (objekt psi) in C (objekt mačke) navezuje preko dveh nadstreškov in tako ščiti prehode med temi. Živali tako postopoma prehajajo iz t.i. »nečistega« dela v sprejemno-veterinarski ambulanti v karantenski del objekta za pse oziroma mačke, po opravljeni karanteni pa v »čisti« del oziroma oddelek za oddajo in preko recepcije k novim skrbnikom.

Pogodbena vrednost ureditve nove ambulante je znašala 877.000 evrov brez DDV.

Nekoč odslužena avtobusa imata novo vsebino

foto

V Zavetišču za zapuščene živali Ljubljana smo ob odprtju nove veterinarske ambulante predstavili tudi nove prostore za izvajanje pedagoške dejavnosti, pri čemer smo združili moči s kolegi iz javnega podjetja LPP.
V dveh sicer odsluženih, a preurejenih avtobusih, smo uredili učilnici za otroke, ki bodo v zavetišču lahko preko izobraževalnih programov, preživljanja počitnic ter praznovanja rojstnih dni spoznavali delo in poslanstvo zavetišč za zapuščene živali ter razvijali čut za odgovorno skrbništvo živali.

foto

 

Peter Horvat, direktor LPP d. o. o., je ob tem poudaril: »V LPP-ju podpiramo dobre ideje in aktivnosti, ki sledijo načelom krožnega gospodarstva, zato smo Zavetišču Gmajnice z veseljem podarili odslužena avtobusa, ki bosta mladim nadobudnežem nudila prijetno okolje za izobraževanje in druženje.«

Preberite tudi: