četrtek, 25. 10. 2018

Nove letalnice za sove v ZOO Ljubljana

V Živalskem vrtu Ljubljana smo odprli nove letalnice za tri največje vrste sov na svetu. S tem smo končali obnovo vrta po žledu, ki je to območje prizadel leta 2014.

Pokrovitelj treh novih letalnic za sove, ki skupaj merijo skoraj 600 kvadratnih metrov, je Zavarovalnica Generali.
Vanje so namestili tri največje vrste sov na svetu: veliko uharico, snežno sovo, prvikrat pa imajo v kolekciji tudi bradato sovo. Biolog, izredni profesor Gregor Belušič z Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete, je ob tem pojasnil, da sove vidijo 10-krat ostreje od ljudi, da vidijo tudi podnevi in celo v barvah. V popolni temi pa tudi sove ne vidijo nič. Takrat se zanašajo na izostren sluh.

Član uprave zavarovalnice Generali Mitja Feri je ob odprtju letalnic povedal: »Sodelovanja z ZOO Ljubljana smo resnično veseli, saj smo se že prepričali v odličnost njihove ekipe in stalen trud za podajanje novega znanja o živalih. S skupnimi močmi smo sovam uredili boljše, kakovostnejše in prijaznejše bivalno okolje ter hkrati podprli izobraževalni program, namenjen spoznavanju teh skrivnostnih živali.«
Obnovo letalnic so omogočili, saj se dejavno udejstvujejo ne le pri socialni, družbeni in okoljski odgovornosti, ampak tudi pri varstvu živali. »V zavarovalnici Generali na vsakem koraku pri našem delu odražamo skrb za soljudi, za njihovo zadovoljstvo ter kakovostno bivanje vseh nas. Želimo namreč poskrbeti za razvoj okolja, v katerem ustvarjamo, in zavedamo se, da moramo v to okolje, življenje vlagati. Tudi kadar pomoč potrebujejo živali, ki so sestavni del našega skupnega prostora in brez njih naš svet ne bi bil tako bogat in raznolik, kot je,« je na odprtju novih letalnic še povedal Mitja Feri.

Strokovna vodja Živalskega vrta Ljubljana Barbara Mihelič je izpostavila, da so s tem odprtjem zaključili štiri leta trajajočo obnovo po požledu. Zadovoljni so, da bodo v jubilejno 70. obletnico delovanja, ki jo bodo obeleževali prihodnje leto, lahko stopili osredotočeni na razvoj.

Direktorica ZOO Ljubljana mag. Barbara Zdenka Ban Fischinger pa je dodala: »Veseli smo, da se je tudi Zavarovalnica Generali pridružila zlatim pokroviteljem ljubljanskega živalskega vrta in sklenila našo letošnjo bogato serijo dogodkov in otvoritev. Naj spomnimo: aprila smo odprli prenovljeni centralni bajer ter uredili interni plinovod ter priklop na kanalizacijsko omrežje, maja smo odprli novo inovativno otroško igrišče ter hotel za žuželke, junija novo ogrado za severne jelene in celotno obhodno pot po zgornjem delu vrta, konec avgusta priredili razigran dan, na novo pot pospremili muzikal Madagascar, z otvoritvijo novih informativnih tabel o risu praznovali svetovni dan živali, se nedavno veselili novega sodelavca Opel Comba, kot zadnje v nizu letos pa odpiramo letalnice za sove. Letos se je pričela tudi izgradnja novega zavetišča za zapuščene živali na Gmajnicah. V zaključni fazi je tudi nova ograda za leve, ki pa bo z otvoritvijo spomladi počastila 70 letnico ZOO Ljubljana.«