torek, 31. 8. 2010

Novi knjigi za vsakogar

V okviru Ljubljane – svetovne prestolnice knjige in projekta Knjige za vsakogar bosta v prihodnjih dneh prišli v prodajo, po ceni 3 EUR, dve novi knjigi.

V sredo, 1. septembra 2010, bo že mogoče kupiti »Zbirko stripov Graffit1: SPIROU, GARFIELD, IZNOGUD«, ki jo je izdala Založba Desk d.o.o..

Graffit je stripovska revija, ki vas bo zabavala predvsem s kakovostnimi in uspešnimi francosko-belgijskimi stripi za vse generacije, ki veljajo za najboljše in najuspešnejše stripe v Evropi, omenjeni državi pa za prestolnici evropskega stripa.

Že v prvi številki ponujamo tri legende. Iznogud je odličen humorističen strip izpod peresa Reneja Goscinnyja, najboljšega avtorja humorističnih stripov, ki ga poznamo predvsem po serijah Asterix in Lucky Luke.

Iznogudu se bosta pridružila Spirou kot osrednji lik prve številke in Garfield, svetovni rekorder in najbolj priljubljen maček na svetu.

Stripi privlačijo otroke in jih motivirajo za branje. Izkušnje iz tujine kažejo, da so stripi vse bolj priljubljen in priznan pripomoček za izpopolnjevanje znanja, dvig bralne kulture in s tem ne nazadnje tudi za doseganje večje pismenosti.

Mestna občina Ljubljana in Javna agencija knjige RS sta izid revije stripov podprli v višini 8.000,00 EUR.

V ponedeljek, 6. Septembra 2010, pa pride v prodajo znameniti »Čarovnikov vajenec« (v stripu) Evalda Flisarja in Damijana Stepančiča, ki ga je izdala Vodnikova založba.

Čarovnikov vajenec Evalda Flisarja velja za najbolj brani slovenski roman po drugi svetovni vojni. Od prvega izida 1986 do zdaj je bilo natisnjenih sedem izdaj. Čarovnikov vajenec je roman, ki človeka prevzame in se že osmič vrača med bralce. Tokrat v stripovski verziji, z ilustracijami Damijana Stepančiča.

Čarovnikov vajenec je delo, ki je sprožilo in še sproža marsikatere stranske učinke, tako kot to naredi le roman, ki natančno zadene občutljivo točko našega bivanja ... Microsoft, Google, mobilni telefoni in druge pridobitve postinformacijske družbe ne zmanjšujejo njegove trpežnosti ... (Samo Rugelj, Bukla, april 2008)

To je tisto, kar naredi Flisarjevo uspešnico o prebolevanju razsutih iluzij za neodložljivo, ta inteligentna nevsiljivost, ki pa se ne odreka temeljni prizadetosti, odprtosti in ljubezni. Da je Flisar vedel, kako je treba tako vsebino servirati mnogokrat nepredvidljivim slovenskim bralcem, pa je že onkraj razlage. Oziroma – vsakdo ima lahko svojo. (Igor Bratož, Književni listi, 16. aprila 2008)

Mestna občina Ljubljana in Javna agencija knjige RS sta izid podprli v višini 15.000,00 EUR.