četrtek, 11. 8. 2005

NOVINARSKA KONFERENCA »PROJEKT INTERVENTNEGA POSEGA NA ROBBOVEM VODNJAKU«

11. avgust – V Banketni dvorani Mestne hiše je danes potekala novinarska konferenca, na kateri so načelnik Oddelka za kulturo in raziskovalno dejavnost MOL Blaž Peršin, predstavnika Ministrstva za kulturo RS Janko Rožič in Damjan Prelovšek, umetnostni zgodovinar dr. Matej Klemenčič, vodja Restavratorskega centra Zavoda za vartsvo kulturne dediščine Slovenije Jernej Hudolin in vodja interventnega posega na Robbovem vodnjaku iz Restavratorskega centra Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Jože Drešar predstavili »Projekt interventnega posega na Robbovem vodnjaku«.

Načelnik Oddelka za kulturo in raziskovalno dejavnost MOL Blaž Peršin je predstavil nujnost interventnega posega na Robbov vodnjak, saj je kulturni spomenik že dodobra načet in bi brez restavriranja ogrožal tudi promet.

Umetnostni zgodovinar dr. Matej Klemenčič je predstavil strokovne skupine, ki sodelujejo pri premestitvi in obnovi Robbovega vodnjaka in njihove dosedanje odločitve. Sporočil je, da je odločitev o premestitvi Robbovega vodnjaka v Narodno galerijo ter postavitev kopije na prvotno mesto odvisna od rezultatov analiz in restavriranja.

Vodja Restavratorskega centra Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Jernej Hudolin in vodja interventnega posega na Robbovem vodnjaku iz Restavratorskega centra Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Jože Drešar sta predstavila potek interventnega posega na Robbovem vodnjaku. V času od 22. avgusta 2005 do 21. septembra 2005 bo Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije - Restavratorski center izvedel demontažo najbolj ogroženih elementov Robbovega vodnjaka v Ljubljani, zato bo na Mestnem trgu okoli vodnjaka vzpostavljeno delovišče v velikosti 324 kvadratnih metrov . Demontirani elementi vodnjaka bodo prepeljani v Restavratorski center Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Služba za odnose z javnostmi MOL